Jogászszemmel (10)

És igen, ma is a Czeglédy-ügy a téma. Csütörtökön Czeglédy Csabát kiengedték az előzetes letartóztatásból, mert hivatalosan is országgyűlési képviselőjelöltté vált, így megillette a mentelmi jog. Polt Péter azonban villámgyorsan lépett, és kezdeményezte ennek azonnali felfüggesztését. A politikust pénteken késő este már a NAV nyomozói várták a lakásánál, és egy másik, korábbi bűncselekményre hivatkozva visszavitték a szegedi börtönbe. Ennyi lett volna a történet röviden.

Csakhogy. Nagyon úgy néz ki, hogy Czeglédit törvénysértő módon vették őrizetbe. Dr. Sándor Zsuzsa (jogász, kényszernyugdíjas bíró, tanácselnök, büntetőjogász, a Fővárosi Bíróság volt tanácsvezető bírája, a 2012-ben kényszernyugdíjazott 234 bíró egyike) alaposan kielemezte blogján az eseményeket; és szerinte a hivatali visszaélés meg a jogellenes fogvatartás tényállása is megáll. De lássuk, mit írt minderről…

***

A jognak asztalánál
Szerző: Sándor Zsuzsa

Czeglédy Csaba ismét börtönben van. De hogy ez miként, s hogyan történt, ahhoz a hatósá- goknak nem mindennapi törvénysértések sorozatát kellett elkövetniük. Haladjunk lépésről lépésre. Czeglédy Csaba 8 hónapja volt már előzetesben a NAV által indított büntető ügyben, melyet az egyszerűség kedvéért most nevezzünk 721 számú büntetőeljárásnak. (Tényleg ez az ügy száma.)

Czeglédy képviselőjelölt lett, ami azt jelenti, hogy mentelmi joga keletkezett, vagyis a büntetőeljárást fel kellett függeszteni, az előzetes letartóztatást meg kellett szüntetni. Ez annak rendje és módja szerint meg is történt.

Nem mondható igazán váratlan fordulatnak, hogy Polt Péter – minden egyéb teendőjét – melyekhez amúgy sem fűlt a foga – félredobva azonnal kezdeményezte Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztését a Nemzeti Választási Bizottságnál. Fontos: ebben a bizonyos 721. számú ügyben. Az NVB – hűséges alattvalóként, miként szokta – a mentelmi jogot haladék- talanul felfüggesztette. A 721. számú ügyben.

Közbevetőleg fontos tudni, hogy a mentelmi jog felfüggesztése csak és kizárólag arra az ügyre vonatkozik, amelyre azt kérték, és amelyben azt felfüggesztették. Semmilyen másik ügyre nem!

Amikor tegnap este 10-kor megjelentek a rendőrök, hogy Czeglédy Csabát őrizetbe vegyék, azt állították, hogy ezt egy másik büntető ügy miatt teszik. Ám állítólag a nyomozóhatóság ezt a „másik ügyet” egyesítette a 721. számú ügyhöz, bár erről mind a gyanúsítottat, mind a védőjét eddig elfelejtették értesíteni.

Namármost. Ha igaz az, hogy tényleg egyesítették, vagyis a két ügyben ugyanaz az eljárás folyik, azon a bizonyos 721. számon, akkor megszegték a Büntetőeljárási törvénynek azt a szabályát (Be. 126.§ (4). bekezdés), hogy „ugyanazon bűncselekmény miatt… az őrizetbe vétel újra nem rendelhető el.

Ám ha valóban egy másik ügyről lenne szó (vagyis nem egyesítették az előzőhöz, hanem külön eljárást indítottak), akkor a mentelmi jogról szóló törvényt szegték meg. A mentelmi jog felfüggesztése ugyanis csak és kizárólag arra az ügyre vonatkozik (a 721. számúra), mely- ben a mentelmi jog felfüggesztését kérték és amelyben fel is függesztették. Czeglédy Csaba ügyében eljáró hatóságok tehát vagy így, vagy úgy, de törvényt sértettek. Hogy vajon miért, azt a fantáziájukra bízom.

Az ilyet a jog hivatali visszaélésnek, emellett – mert Czeglédyt törvénysértően fosztották meg a szabadságától – jogellenes fogva tartásnak nevezi.

Polt Péter nyilván ugyanolyan gyorsasággal fog intézkedni a törvénysértések megszüntetése és a büntető felelősségre vonás érdekében, mint amilyen fürge volt Czeglédy mentelmi joga felfüggesztésének indítványozásakor.

(Megjelent a JogÁsz blogon, 2018. március 3-án)

P.s.: 30 napra újra előzetes letartóztatásba került Czeglédy Csaba – így döntött hétfőn a Szegedi Járásbíróság. Úgy tudjuk, fellebbeznek az elsőfokú döntés ellen, de ezzel gyakor- latilag lehetetlenné vált, hogy a független képviselőjelöltként induló Czeglédy érdemben részt vehessen a kampányban, illetve a választáson – írja ma a HVG.

***

Az egész újbóli letartoztatás bűzlik egy kissé. Esetleg nem is kissé. Németh Péter mondta még péntek este Kálmán Olgánál egy beszélgetésben, hogy most lenne itt az ideje, hogy Szombathelyen az összes ellenzéki párt visszalépjen Czeglédy Csaba javára. Kíváncsi vagyok, hogy van-e ennyi vér a pártok (és vezetőik) pucájában…

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.