Változás kell Magyarországon

Hétfőn csak Tóth Bertalan volt bent a parlament ülésén, mert képviselőtársai az ajánlásokat gyűjtik. 

Tóth Bertalan szerint igazságot kell tenni, a szervezett bűnözést fel kell számolni, a felelősöket számon kell kérni. Az elmúlt évek legnagyobb korrupciós botránya tört ki az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése nyomán, miszerint egy szervezett bűnözői csoport uniós pénzeket “nyúlt le” a települések közvilágításának korszerűsítésekor és ebben a miniszterelnök veje is érintett – hangoztatta. Azt mondta, igazságot kell tenni a nyugdíjakban, a devizahitelesek ügyében, valamint az egészségügyben. A változás szövetsége létrejött Karácsony Gergely (Párbeszéd) vezetésével – közölte.

Mit keres a miniszterelnök veje csalássorozat gyanújában?
Tóth Bertalan az Elios-ügyet elevenítette fel interpellációjában. Kijelentette: bűnszerve- zetben való érintettséget állapított meg az Európai Csalás Elleni Hivatal a miniszterelnök vejével kapcsolatban, ami akár 13 milliárd forintos veszteséget is okozhat az országnak. Tiborcz István már kezdő üzletemberkén offshore-cégekkel vette körbe magát – fogalmazott, hozzátéve: az Elios jogelődjében is vannak offshore tulajdonosok. A cég a Fidesz hatalomra jutása után kezdte letarolni a közbeszerzési piacot – jelentette ki -, “2014 és 2015-ben 1,5 milliárd forint extra profitot kapott a miniszterelnök saját lábon álló családja, a csalásfőn keresztül”.

Miért nyerészkedik az állam a földgázt használó családokon?
Tóth Bertalan azt firtatta, miért nyerészkedik az állam a földgázt használó családokon? Mint mondta, a lufi, amelyet felfújtak a kormánypártok, kilyukadt. Bár 2013-14-ben a piaci viszonyok indokolták volna a gáz árának csökkenését, de a kormány azon is nyerészkedett, e két évben 14 ezer forinttal károsította meg a magyar családokat. 2015-ben, amikor bero- gyott az olajár, szintén nem csökkentették az árakat, csak tavaly 22 ezer forintot vettek ki a családok zsebéből, összesen pedig 70 ezer forintot – mutatott rá. Mikor lesz arra a lehető- ség, hogy a magyar családoknak kevesebbet kelljen fizetniük a gázért? – kérdezte.

Mi kell ahhoz, hogy az ügyészség lépjen az Elios-ügyben?
Az azonnali kérdések sorát nyitó Tóth Bertalan azt mondta, hogy az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) az elmúlt évek “legnagyobb korrupciós ügyére” az Elios-ügyre derített fényt. Nem egyszerűen több milliárd forintnyi közpénz csalárd felhasználásáról van szó, hanem arról, hogy a “közpénzeket a szervezett bűnözésnek is megfeleltethető módon használták fel”, illetve az ügyben a miniszterelnök családjába tartozó személy is érintett – közölte. Úgy tűnik, hogy üzemszerűen csalhattak az Elios Zrt. vidéki közvilágítási pályázatain – fogalma- zott. Mi kell még ahhoz, hogy az ügyészség lépjen – tette fel a kérdést.

Az MNB vezetői a csaló brókerek pártjára álltak vagy csak alkalmatlanok?
Tóth Bertalan a brókerbotrányokat felidézve arról beszélt, hogy a Kúria döntése értelmében törvénysértő határozatokat hozott a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a Hungária Értékpapír Zrt. ügyében. Ezt a hibát látva felmerül a kérdés, hogy a jegybank vezetői összejátszanak-e a csaló brókerekkel vagy csak alkalmatlanok a pénzügyi felügyeleti munkára – mondta.

Mikor ismerik be a tiltott pártfinanszírozást?
Tóth Bertalan arról beszélt, hogy miközben az Állami Számvevőszék több ellenzéki pártot is megbüntetett tiltott pártfinanszírozás miatt, a Fidesz is elkövette ezt a hibát az Odex-szel kötött, plakátok kihelyezéséről szóló szerződésben. Azt kérdezte, a kormányhivatal mikor vizsgálja ki az ügyet.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.