OLAF-jelentés: Előre egyeztettek?

Az OLAF szerint bizonyítható, hogy a korábban Tiborcz István érdekeltségbe tartozó Elios előre egyeztezett Szekszárd polgármesterével a későbbi közvilágítási pályázatról – számolt be róla a 24.hu.

Amint arról beszámoltunk, a 24.hu megszerezte az OLAF által készített jelentést, amelyben az Elios Innovatív Zrt. hátterét vizsgálta a 2009 és 2014 között kiírt uniós finanszírozású közvilágítási pályázatokon. Mint kiderült, komoly szabálytalanságokat talált az Európai Unió Csalás Elleni Hivatala (OLAF) az Elios Innovatív Zrt. által 2011 és 2015 között elnyert közbeszerzésekben. Ebben az időszakban az Elios Orbán Viktor vejének, Tiborcz Istvánnak volt a cége, aki 2015 végén vált meg a vállalattól (melyben 2009-től volt tulajdonos). Az LMP feljelentései miatt nem először nyomoznak a cégnél. Bár a kormány nem akarta nyilvánosságra hozni a mostani OLAF-jelentést, a 24.hu megszerezte azt.

Mint írják, az Elios-hoz kötődő közbeszerzések közül mind a 35 projektben felmerült a visszaélés gyanúja, de az esetek felében, 17 pályázatnál az OLAF szerint szervezett csalási mechanizmust építettek ki. A portál cikksorozatának második részében a szekszárdi pályázattal kapcsolatban feltárt vizsgálati eredmények részleteit ismertetik.

Az Elios Zrt. Szekszárdtól összesen 748 millió forintos megbízást kapott a közvilágítás korszerűsítésére. (A város területét két részre bontották, egy 381 és egy 367 milliós tendert írtak ki.)

Kartellezés? A magyar rendőrség nem talált semmit

Ez a két szekszárdi pályázat azért érdemel különös figyelmet az Elios által elnyert 35 önkormányzati projekt között, mert itt

az OLAF szerint is bizonyítható, hogy a cég az egyik vezetőjén keresztül előre egyeztetett a város fideszes vezetőivel, majd pedig olyan indulási feltételek kerültek a pályázati kiírásba, amelyeket kizárólag az Elios tudott teljesíteni.

A jelentés tényként kezeli, hogy Szekszárd akkori fideszes polgármestere, Horváth István már 2012-ben beszélt telefonon az Elios képviselőjével, Mancz Ivette-tel a pályázatokról. Ez fontos körülmény, mert a projektek kiírása csak fél évvel később jelent meg, tehát hivatalosan az Elios egyáltalán nem tudhatott volna a pályázati lehetőségről.

Az már az OLAF-nyomozás 2015-ös indulásakor ismert volt, hogy Hadházy Ákos, aki akkoriban még a város Fidesz-frakciójának képviselője volt (most az LMP társelnöke), hangfelvételt készített az önkormányzat 2012. augusztus 21-i rendkívüli üléséről. A testületet direkt azért hívta össze a polgármester, hogy a csaknem 750 millió forintos, a város számára 100 milliós önrésszel járó köztéri LED-es lámpacsere projektet beharangozza. A Fideszből távozó Hadházy 2015-ben a rendőrségen is vallomást tett a telefonos hangfelvétellel bizonyított egyeztetésről. Az OLAF is ezt a hangfelvételt kapta meg a rendőrségi nyomozati anyaggal.

Az uniós jelentés Szekszárdra vonatkozó része számos, meglehetősen speciális előírást is felsorol, amelyekkel a végletekig leszűkítették a lámpatenderre nevezni képes vállalkozások körét.

Az egyik ilyen, hogy Szekszárdon pont csak olyan céget szerettek volna alkalmazni a munkára, amelynek az előző két évben legalább 380 millió forint bevétele volt LED-es közvilágítási megrendelésekből, és az előző öt évben volt legalább négy olyan egymást követő hete, amikor minimum 200 lámpát telepített hetente. Egy másik eset a kiírásra vonatkozik: a 2455 lámpára olyan részletes technikai paramétereket is előírtak, amelyek teljesen egybevágtak az Elios LED-lámpa beszállítója, a Tungsram-Schréder Zrt. termékeinek jellemzőivel.

Az OLAF jelentése számos helyen kitér a már említett Mancz Ivette szerepére. A pályázatok előkészítése idején Mancz volt az Elios – akkori nevén E-OS Zrt. – közvilágítási üzletágának vezetője. Mancz Ivette ténykedése nem merült ki abban, hogy Horváth polgármesterrel folytatott telefonbeszélgetésen keresztül megnyugtató információkkal látta el a bizonytalankodó szekszárdi testületet arról, hogy az önkormányzatnak csak kis összeget kell áldoznia a projekt elindítására.

Az uniós nyomozás során az is bebizonyosodott, hogy az Elios üzletági vezetője az elvileg független pályázat-előkészítői munkák teljes spektrumán rajta tartotta a kezét. Az OLAF rábukkant egy olyan Word-fájlra, amelyben 15 önkormányzat számára készült szerződés vázlata volt. A dokumentumot Mancz hozta létre.

Előkerült több olyan 2013-as email is, amelyet az előkészítéssel megbízott cégek, a Sistrade, az INS Kft. valamint a Tender-Network Zrt. küldtek egymásnak, de Mancz Ivette is a címzettek között volt. Olyan adatokat is találtak, amelyek azt mutatják, hogy a Sistrade valóban meg is engedte, hogy az Elios vezető munkatársa a megjelenés előtt módosításokat végezzen az előkészített pályázati kiíráson.

Az OLAF-jelentés külön kiemeli, hogy 17 önkormányzat pályázati kiírásának sarkalatos részeinél találták meg Mancz Excel-fájlját. Az egyik ilyen rész éppen az volt, amellyel az utolsó pillanatban átírták a belső megtérülési rátákat. (A képletben használt 50 ezer világított órát egyszerűen minden pályázatban kicserélték százezerre a pályázat beadása előtt. Mivel a valóságban ezeknek a lámpáknak az élettartama csak körülbelül 60 ezer óra, a pályázat beadásánál jelzett kapacitás 40 százaléka elvileg megmarad, hiába nem létezett sohasem.)

A magyar rendőrség 2016 nyarán lezárt nyomozása egyébként mindent rendben talált, nem jutott nyomára a cégek közötti együttműködésnek, vagyis kartellezésnek. (Az Elios szerkesz- tőségünkhöz eljuttatott közleményben reagált a céggel kapcsolatos OLAF- jelentésre. Azt írták, mindenben szabályosan, a hatályos jogszabályoknak megfelelően jártak el.)

(Forrás: ATV)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.