Nyomoznak Tiborcz-ügyben

Ügyészségi eljárás indult az Elios Innovatív Zrt. gyanús ügyletei miatt. 13 milliárdot bukhat az ország Orbán vejének volt cége miatt.

A Pest Megyei Főügyészség elrendelte a nyomozást az Elios Innovatív Zrt. ügyében hétfőn – közölte Gyugyi Csilla, a vádhatóság szóvivője. A 2015-ig Orbán Viktor kormányfő vejének érdekeltségében lévő cég pályázataival kapcsolatban az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) készített jelentést, az alapján indított eljárás az ügyészség. A 24.hu információi szerint az OLAF három pályázati kiírásban, 35 projektben talált szabálytalanságot, ezért az Európai Bizottságnak is eljuttatott dokumentumokban azt javasolják: 43,7 millió euró, azaz több mint 13 milliárd forintnyi uniós támogatást vonjanak meg Magyarországtól.

A hírportál szerint az uniós csalás elleni hivatal aggályosnak tartja, hogy egy Sistrade nevű kft. dolgozott a projektek előkészítésén az uniós támogatásokra jogosult önkormányzatok- nak, az Elios pedig nyert ezeken a pályázatokon. Az Elios és a Sistrade ugyanis összekap- csolható korábbi tulajdonosaikon, Orbán vején, Tiborcz Istvánon és Hamar Endrén keresztül. Az OLAF közbeszerzési szabálytalanságokat, az eljárások manipulálását tárta fel, de a jelentésben szerepel a résztvevők közötti összeférhetetlenség és csalás gyanúja is.

Az új nyomozás elrendelését nem mérlegelhették, a gyakorlat szerint ha az OLAF jogi lépéseket javasol, akkor az ügyészség – ha még nincs folyamatban vizsgálat az ügyben – ennek eleget is tesz. Az ügyészség már 2016-ban is vizsgálta az Elios Zrt. pályázatait, de akkor lezárták a nyomozást arra hivatkozva, hogy „nem minősül kartellezésnek, ha a piaci rendszer különböző szintjein elhelyezkedő, a folyamat más-más szakaszaiban működő vállalkozások kötnek megállapodást”.

Az Elios nyerőszériájának csúcsán, 2014-ben és 2015-ben összesen több mint 11 milliárdos árbevételt termelt, tulajdonosainak több mint egymilliárdos osztalékot fizetett. Az ügyészség szerint a 2009 és 2014 közötti időszakot vizsgálják majd. Tiborcz István 2009 és 2015 között volt érdekelt a cégben.

Figyelemre méltó ugyanakkor, hogy Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter – a kormánypárti sajtóhoz hasonlóan – még korábban kifejtette, hogy a vizsgált időszakban Simicska Lajos is érdekelt volt a cégben. Az Elios többségi tulajdonosa 2012 februártól 2013 júniusig az E-OS Zrt. volt, amely a Simicska cégbirodalom zászlóshajójáé, a Közgépé. Lázár János arra már nem tért ki, hogy Tiborcz István 2009 és 2015 között mindvégig igazgatósági tag volt az Eliosban, ráadásul amikor Simicskának is köze volt a céghez, akkor a milliárdos vállalkozó még Orbán szövetségese volt.

Tiborcz István és Orbán Ráhel párkapcsolatának kezdete egyébként 2008 körülre tehető, Tiborczot ugyanis 2009-ben mutatták be Orbán Viktornak. Az ES-E-OS-Elios árbevétele pedig követte a két fiatal kapcsolatának erősödését: az alapításkori 8 millió forint Simicskáék beszálltakor, 2010-ben csaknem 700 millióra, majd hárommilliárd fölé ugrott. Simicskáék kiszálltával a bevétel kétharmada elillant, ám 2015-re ismét 8 milliárd közelébe tornászták fel, hogy az Paár Attila beszálltával kétmilliárd alá essen.

Lőrincz Tamás, Marnitz István

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.