A többség nem lehet ellenzékben

Elindította fővárosi kampányát az MSZP – és a pártnak kormányfőjelöltet kölcsönző Párbeszéd. A Coldplay híres, Paradise című számára vonult be Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan és Karácsony Gergely. Közösködni kell, adták ki a jelszót a szocialisták. Üzentek Orbánnak is: a többség nem lehet ellenzékben.

Fotó: Fazekas István

Kő kövön

Tóth Bertalan frakcióvezető szerint a tét nem kisebb, mint hogy felszámolják a diktatúrát vagy „itt kő kövön nem marad”. A szocialista politikus úgy véli, a megoldás a közös listában, a közös jelöltekben és a közös miniszterelnök-jelöltben van.

„Ha olyan országban szeretnének élni, ahol a focisták adómentességét önökkel fizettetik meg, akkor ne szavazzanak ránk”

– mondta a frakcióvezető, de az se legyen MSZP-s, aki szerint rendben van, hogy itt él a világ leggazdagabb gázszerelője. Ők, a szocialisták egy igazságos Magyarországban hisznek, ahol független a bíróság, korszerű az egészségügyi ellátás és versenyképes a tudás. Szerinte együtt sikerülhet elzavarni a kormányt, közös erővel sikerülhet választást nyerni.

Budapest elesik

„Nagyon zavar engem valami” – kezdte beszédét Kunhalmi. Méghozzá az, hogy miközben Orbán jobboldali barátaival parolázik és Európa végvári vitézeként tünteti fel magát, mihelyt hazajön, ugyanezek az emberek később köpködik a magyar munkásokat, Orbán pedig nem tesz semmit, utalt Kunhalmi Kurz kijelentéseire. De megvan annak is az oka, hogy miért mennek külföldre a magyar munkások: Orbán miatt, a hitelek miatt, a nagymama fogsoráért és csípőprotéziséért. Összegezve:

Orbán Viktor azt ígérte, hogy megvédi a magyarokat, de nem védte meg.

Kunhalmi szerint nincs többség a Fidesz mögött, sőt, már 2014-ben sem volt. Budapesten a listákat összesítve még kevesebb ember van a miniszterelnök mögött Kunhalmi szerint: Orbán nem bírja elviselni Budapestet, vörös Csepeltől Angyalföldig. De ez az érzés kölcsönös.

Az MSZP arca úgy fogalmazott, először Budapestet kell rendbe tenni, utána lehet Hódmezővásárhelyre villamost ígérni.

Ha Orbánék megint nyernek, nem lesznek kerületek, önkormányzatok

– mondta a tétről Kunhalmi. Szerinte ha a Fidesz nyer, Tarlós volt az utolsó ember, akire szavazni lehetett a fővárosban. Lassan mondta, hogy mindenki megértse: ebben a politikai klímában csak közös listával és közös miniszterelnök-jelölttel lehet nyerni, különben kétharmaddal nyer a Fidesz. Be kell fejezni a testvérháborút.

Összefogás mindenáron

Üzent a DK-soknak is, nem adhatják fel a reményt, ők pontosan tudhatják, hogy ennek az országnak nem DK-, MSZP-, vagy Juhász Péter-problémája, hanem Fidesz-problémája van.

Kontrollt kell szabni ennek a nyomorult hatalomnak, meg kell állítani a Fideszt

– mondta Kunhalmi, ehhez pedig a DK-ra is szükség van. A megegyezéskor Karácsonnyal megfogadták, hogy nem fogják feltépni a múlt sebeit, annyira összefogáspártiak, hogy minden sérelmet félretesznek. Kunhalmi még tovább ment, egyre feljebb és feljebb nyomják a szocialisták a 2018-as választás tétjét, szerinte az ország nem bír ki még négy évet.

Az ő plakátjaikra nem az lesz írva, hogy ki az aktuális ellenség, hanem az, hogy jó magyarnak lenni, ők nem adják fel. Kunhalmi szavazásra buzdította hallgatóságát, mindenkinek, Habonynak, Orbánnak, Karácsonynak és neki is csak egy szavazata van, amivel élni kell.

Kard és napelem

Barabás Richárd úgy konferálta fel Karácsony Gergelyt, hogy Magyarországnak nem olyan kormányfőre van szüksége, aki kardot kovácsol, hanem olyanra, aki házat épít, rajta napelemmel. Karácsony a járdán térdeplő óvodásokkal és Vajna Tímeával kezdte, akinek nincs pénze új ruhára, ez két Magyarország, egymástól elszakadva. Nem érti, hogy lehet az, hogy ezt tűrik az emberek, vagyis mégis érti, oszd meg és uralkodj, csak ehhez ért a Fidesz.

De Karácsony megérti azokat az embereket is, akik 2010-ben bíztak a Fideszben és erős kormányt akartak. Azonban ezek az emberek csalódtak a Fideszben és ma már változást akarnak. A kiindulóhelyzetről azt mondta:

Azt látni kell, hogy ma a Fidesznek áll a zászló.

Nem Messiás

Kijelentését meg is magyarázta Karácsony. Azért vezetnek, mert ők a legnagyobb, legszervezettebb kisebbség, a szétaprózódott többségnek össze kell fognia, mert szerinte a többség nem lehet ellenzékben. Az MSZP és a Párbeszéd már összefogott, várják a többieket.

Nem Messiás akarok lenni, nem megváltó vagyok, hanem szolgáló.

Ha azzal tesz a legtöbbet, hogy a listát vezeti, hát azt teszi. Szerinte az elmúlt 27 év csak az ígéretekről szólt, áldemokrácia helyett pedig szociális demokráciára van szükség, és kiemelte az oktatás fontosságát. Azt érzi, mintha a Fidesz nyugdíjpolitikája arról szólna, haljunk meg minél hamarabb.

Kormányzásának jelszava az lenne, ha messzire akar valaki jutni, ne menjen egyedül. Hiszi, hogy sikerülhet választást nyerni, de ehhez sokat kell tenniük, most kell cselekedniük, mert lehet, hogy később késő lenne. Karácsony beszéde végén felállította székeiből a közönséget, akikkel elszavaltatta, hogy:

Talpra magyar, hí a haza!
Itt az idő, most vagy soha!

Horváth Csaba fővárosi képviselő arról beszélt, Budapest nyerhető, nagyon is, aminek megágyazott a Fidesz és Tarlós azzal, hogy problémahalmazt hagytak maguk után, kórházak, metrófelújítás, kiüresedett kasszák.

Ennek a városnak több jár, Budapest többet érdemel.

Horváth után a 2006 óta kispesti polgármester, Gajda Péter beszélt, szerinte is inkább kórház, mint termálvizes lórehabilitációs központ. “Hajrá MSZP, legyen Karácsony.” Tüttő Kata, az MSZP elnökségi tagja arról beszélt, megcsinálják, ha lesz összefogás, de volt már bizonytalan ezzel kapcsolatban. Most nem az.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.