Csökkent a Fidesz előnye

Az IDEA Intézet kutatását az ATV idézi. A Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes lakosság körében decemberben 33 százalékon állt, ahogy novemberben is, de a biztos szavazó pártválasztók körében csökkenés mutatkozott. A novemberi 42 százalék után decemberben 38 százalék támogatta a kormányzó pártszövetséget.

A Jobbik csekély növekedésnek indult, decemberben a teljes lakosság 13 százaléka, a biztos szavazó pártválasztók 17 százaléka támogatta a novemberi 11, illetve 15 százalékhoz képest. A Momentum is növekedett, a novemberi 1 után decemberben 3 százalékon álltak a teljes népesség körében. De a kutatás megjegyzi, a változások mértéke olyan jelentéktelen, hogy inkább befagyott pártpreferenciákról kell beszélnünk, mintsem érdemi változásokról.

A DK a biztos szavazó pártválasztók körében előzi az MSZP-t, de szinte ugyanazzal az aránnyal (13 százalék) áll, mint az MSZP (12 százalék), a két baloldali pártot egyaránt a teljes népesség 8 százaléka támogatja. Az LMP éppen átlépné az 5 százalékos parlamenti küszöböt.

Az IDEA rákérdezett arra is, hogy a megkérdezettek mennyire értenek egyet azzal az állítással: bűnt követ el az, aki abortuszon esik át. Csupán a megkérdezettek 15 százaléka értett egyet az állítással, a többség (70 százalék) nem osztja ezt a véleményt.

Ugyanígy kisebbségi álláspont az összes megkérdezett körében, hogy egy településen csak egyházi fenntartású általános iskola működjön.

Az IDEA Intézet a kutatás adatait 2017. december 18-21. között vette fel az ország felnőtt népességét nem, életkor, iskolai végzettség, régió és településtípus tekintetében reprezentáló 1000 fő online megkérdezésével. A mintavételi hiba legfeljebb +/- 3,1 százalékpont.

(Forrás: HVG / ATV)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.