N. Kósa Judit: Buli van

Közmeghallgatáson voltam pár hete. Olyan ez nekem, mint az Állatkert, ellátogatok pár évente, és megnézem, mi változott. Nos, míg az Állatkertben kiselefánt is született nemrég, a pesti VII. kerületben minden a régi. De tanulságos volt nézni, hogy miközben a széksorokban a Városliget szétbarmolása ügyében érintett külső városrészbeliek és a bulinegyed ellen tiltakozó belső-erzsébetvárosiak kapták épp nagy egyetértésben a gutaütést, a pulpituson cvíder városvezetők olvasták fel mísz hangon az előre beadott kérdésekre körmölt végtelen és semmitmondó válaszokat.

Pikírtségben kiemelkedett a jegyző, aki mintha kifejezetten örült volna annak, hogy a jogszabályok szerint “semmit sem tehet” az ordító-hányó embertömeget pirkadatig mozgató zugkocsmák kordában tartása érdekében. Mivel helyben kérdezni nem lehetett, azt sem firtathatta senki, hogy ha a polgármester és helyettese is a kormánypárt katonája, utóbbi meg egyenesen Orbán Ráchel ügyvédje – tudják, ő a “tojásos Bajkai” -, akkor valóban lehetetlen-e legalább kezdeményezni egy alkalmatos jogszabályváltoztatást. Elvégre ebben az országban az alkotmányt is át lehet írni egy munkanap alatt.

Mindegy is, már eldőlt: február 18-án népszavazás lesz az egész kerületben arról, bezárjanak-e éjfélkor a kocsmák a bulinegyedben. A 42 milliós demokratikus aktusra Vattamány polgármester mókás indoklása szerint azért kerül sor, mert a képviselő testület “nem tudott dönteni” a kérdésben. Hogy is tudott volna, elvégre ők maguk határoztak úgy öt éve, hogy egy lakóövezetben az éjjel-nappal nyitva lévő itatóhelyeké és a “bármit megtehetsz” ígéretével idecsábított turistáké legyen a terep.

De azt ígérték, figyelembe veszik a többségi akaratot, akármilyen lesz is a részvétel. Gondolom, ez azt jelenti: ha az erősen szervezkedő kocsma- és airbnb-lobbi kerekedik felül, majd Külső-Erzsébetvárosban is eltörlik a zárórát.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.