Kitiltják? Betiltják?

„Aki katonaszökevényt házában rejteget, felkoncoltatik!” Sötét időkből ismerős szöveg. Olyan időkből, amikor „az én házam az én váram” naiv öntudata, a tulajdon szabadságának polgári elve rég feláldoztatott a haza védelmének ürügyén. Akit a hatalom ellenségnek jelölt ki – üldözött zsidót, menekülő katonaszökevényt, mindegy – azt tilos volt befogadni.

Annyira jó, hogy már nem ilyen éveket élünk. Ha valaki felkoncolással ijesztgetne, bolond- nak néznék. Lehet udvariasabban is tudtára adni a jónépnek, kit nem ajánlatos házába engednie. Valahogy így: “Felkérünk minden pécsi polgárt, vállalkozást, szervezetet, hogy ne adjon helyet a Soros-féle kampányközpontnak. Ne adjon tulajdonba, bérbe, használatba semmilyen helyiséget! Ne segédkezzen senki otthonunk, Európa, hazánk, Magyarország, szeretett városunk, Pécs jövőjének kockáztatásában.” Mivel a szeretett város gyámság alá vont polgármestere lassan a mosdóba sem mehet ki egyedül, az önkormányzat határozatának a kellő nyomatékot a helyi Fidesz elnöke, Hoppál Péter (beosztására nézve államtitkár és karácsonyfadísz) adta meg. Hoppál fotói már eddig is ott díszelegtek a téren a Mindenki Karácsonyfája csillogó üveggömbjeiben (nem hiába kulturális államtitkár, ízlése, az van neki), szerintem a határozatot is ki lehetne függeszteni a fára. Persze csillámporral leszórva.

Keményebben fogalmazott Miskolc polgármestere, bár felkoncolásról nála sem esik szó. Ő a Soros által alapított Nyílt Társadalom alapítványt cakli, pakli, “Magyarországon nemkívána- tosnak” minősítette, amiből látszik, hogy ha jó miniszterelnökünk nem volna ilyen lágyszívű, már rég kitiltaná. Vagy be, ahogy tetszik. De Kriza Ákos nem vádolható hasonló puhányság- gal, magára vállalta az alapítvánnyal kapcsolatban álló karitatív szervezetek kiutálását: “nem engedem meg azt, hogy bárki… (mármint holmi segítő civil)…a nyugalmat megzavarja és városunkba telepedjen”, pláne, “aki megbontja városunk nehezen megszerzett nyugalmát”. Hogy miben áll ez a nehezen megszerzett nyugalom, azt az avasi lakótelep, az egészségügy vagy az ifiház körüli viharok fényében nem könnyű értelmezni , de a lényeg, hogy nem engedi.

És persze nem engedik Debrecenben sem, majd pont ott hagynák. A város vezetésének nem is kellett határozatokkal bajlódnia, máris megnyílt híveinek fb-oldala: “Nem akarunk Soros irodát Debrecenbe!”

Már miért is akarnának? Hiszen Baranya, Borsod és Hajdú híres arról, hogy nagyítóval sem lehet szegény embert találni, itt senki nem szorul segítségre. Mert erről lett volna szó. Ez ellen ágál a Karácsonyfadísz, a Nyugalomvédő és a Facebook-vitéz. A Nyílt Társadalom Alapítvány negyedmilliárd forintot akar juttatni olyan civil csoportoknak, amelyek a legtöbbet küszködő régiókban: Dél-Baranyában és Észak-Kelet-Magyarországon a társadalmi emelkedést segítő szociális, oktatási, közösségteremtő munkát végeznek. Egy-egy szervezet 500 ezertől 2 millióig terjedő támogatást kaphat. Nagy pénz ez annak a több száz karitatív közösségnek, amelyik egy-egy faluban az éhes gyerekeknek az iskolai ebéd mellett vacsorát ad, szombat-vasárnapra is főz, tüzelőt szerez, tanodát szervez a lemaradó gyerekeknek, közösségbe gyűjti a többet, jobbat akaró cigány asszonyokat, szociális szövetkezetet indít el, vagy a városokban a hajléktalanokat, sokgyerekeseket istápolja. A pályázatok lebonyolításával egy-egy, a régióban dolgozó, az ottani civil világot ismerő szervezetet bíznak meg. Na, ők azok a “Soros-ügynökök”, akiknek nem szabad helyiséget bérbe adni, mert biztosan lázítani akarnak a kormány ellen.

Betiltani jogalap nélkül sajnos elég bajos, (talán majd akkor, ha a bíróságokon végbe megy a teljes tisztogatás), hát legalább tiltsák ki őket, senki se adjon tetőt a fejük fölé. Ugyanúgy nem szabad befogadni őket, mint egykor a sárga csillagosokat (milyen praktikus, hogy a törvény már előre felcsillagozta őket, mint külföldi támogatásban részesülő potenciális hazaárulókat) vagy a katonaszökevényeket. Katonaszökevények ők is: az istennek nem állnak be a hadrendbe, küzdeni Migráncsbrüsszel és az újabban leölt sertés képében ábrázolt Sorosdisznó ellen. Ehelyett öröklődő szegénységről, képzetlenségről, magára hagyatottságról nyavalyognak.

Nem baj, hasznukat vesszük így is. Ha nem akarnak katonák lenni, ha kritizálják a hadpa- rancsot, hát majd lesznek lőtábla, amelyre a hadgyakorlaton lövöldözni kell. Valakin csak ki kell próbálni a ki- vagy betiltogatást. A 85 éves Soros maga visszavonulhat, megbetegedhet. Veszélyesebbnek és közelibbnek látszó, virulensebb ellenfél kell, hát itt vannak a civilek. Mumusnak még alkalmasabbak is. Sorost úgyis csak plakáton láttuk, (menekültet újabban még ott se), civil önkéntest élőben is. Igaz, egyik se csempészett be tucatnyi terroristát – semmi Allah-Akbar vagy letelepedési kötvény -, de ez csak a ravaszságukat bizonyítja, nem kell bedőlni.

Érdemes szétnézni a felkoncolós kor egyéb plakátjai között is: “Vigyázz! Kém! Fecsegéssel az ellenséget támogatod!” Vagyis kuss! Persze ez csak kérés, ahogy az ilyen kifinomult demok- ráciákban illik.

Lendvai Ildikó, volt országgyűlési képviselő

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.