Handó naccsága

Zajlik az élet – pár napja lesújtó képet festett a magyar igazságszolgáltatásról több volt és jelenlegi bíró is a Hír TV-ben. Állításuk szerint a politika beférkőzött az ítélkezésbe, a handóizmus elburjánzott a bíróságokon. Mindez annak apropóján került elő, hogy nemsokára újraválasztják az Országos Bírói Tanács (OBT) tagjait. Ez a testület ellenőrzi Szájer József feleségének, Handó Tündének a tevékenységét, aki az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke is egyben. A tizennégy tag megbízása idén jár le. Megjegyzendő, hogy az OBT az a szerv, amely kvázi főnökeként kezdeményezheti az OBH elnökének felmentését – bár a végső döntéshez a parlament kétharmados többsége kell(ene).

… a hvg.hu értesülése szerint nem vehetett részt az RTL Klub Magyarul Balóval című műsorának hétfői, bíróságokkal foglalkozó adásában Szepesházi Péter, a Budai Központi Kerületi Bíróság polgári bírája, aki több interjúban bírálta Handó Tünde és az általa vezetett Országos Bírósági Hivatal tevékenységét. Handó nagysága ezért levélben kereste meg a bíró munkáltatóját, aki végül arra hivatkozva tiltotta meg Szepesházi szereplését, hogy nyilatkozata a bíróság hivatalos álláspontjának tűnhetne, és az meg kinek lenne jó. Gratulálok Handó naccságának, így is kell ezt csinálni egy kicsattanó demokráciában. (Kolozsvári Szalonna)

De visszatérve a nyilatkozó bírákhoz:

„Nekem volt olyan, hogy írásban mondták meg, hogy milyen ítéletet kellene. Pártirá- nyítás alatt tudják tartani a bíróságokat, ez a politikának az érdeke. Erre telepedett rá Handó Tünde, és most már egyre jobban és gátlástalanabbul használja ki ennek a rendszernek az anomáliáit, illetve azokat a módszereket, amelyekkel lábban tudja tiporni az egyéni bírói függetlenséget. Ezt támasztja alá az is, hogy Handó-közeli embert ültettek a Szegedi, a Pécsi és a Zalaegerszegi Törvényszék élére is.”

A bírák azt is állítják, hogy Handó teljhatalma tudatában kénye-kedve szerint alakíthatja a bíróságok működését. Jellemző – állítják – hogy a kényes ügyekben nyomást gyakorolnak a bíróságokra, ezért a bírók nem függetlenül hozzák meg az ítéleteket.

Komolyan, nem függetlenül? Tényleg megmondják, milyen ítéletet kellene? Tárgyalás közben, ítélethirdetés előtt szünet, mert fontos telefonhoz hívták a bírót? Nyomásgyakorlás? Pártirányítás? Csak nem?!

Lehet nagyon csodálkozni. Mintha nem ez menne már vagy hetedik éve.

***

Kollégái megtapsolták a Handó Tündét perbe fogó bírót – Vasvári Csaba nemrég perelte be Handó Tündét. Ő az a bíró, aki az UD Zrt.-ügyben felmentette az egykori titokminisztert, Szilvásy Györgyöt. Vasvári azért nyújtott be munkaügyi keresetet Handó ellen, mert hiába pályázott kétszer is ítélőtáblai pozícióra, és hiába végzett mindkétszer első helyen, Handó Tünde utóbb mindkét pályázatot visszavonta, így a nyertest végül nem nevezték ki. Vasvárit jelölték az Országos Bírói Tanács tagjának is.

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.