Ez itt a praxis

Volt is, lesz is, ez itt a praxis, 
Mindenkinek helyzete van. 
Volt is, lesz is, itt is, de ott is, 
Minden kornak rendszere van, de rendszere van. 
(István, a király – Magyar főurak: Sur, Solt, Bese) 

Megint itt a szombat, így aztán most is csak röviden: olvasom, hogy a parlamentben a Fidesz meg akarja szavazni Czeglédy Csaba bűnösségét; azaz országgyűlési határozatban akarják kimondani valaki olyannak a bűnösségét, akit még semmilyen bíróság nem ítélt el. Lássuk be, eddig ilyen azért még nem volt. Hát most lesz.

A Gulyás Gergely és Hende Bubu által jegyezet javaslat – címe szerint „A Czeglédy-ügy károsultjainak rendkívüli kárrendezéséről” – ugyanis parlamenti határozat szintjére emelné Budai Gyula bizonyítékok nélkül elmondott feltételezéseit. A szöveg bevezetője azt is állítja, hogy Czeglédy és társai “tudatosan megkárosítottak” ezer munkavállalót, miközben az ügyben nem hogy jogerős ítélet nincs, hanem még vádirat sem született.

A javaslat simán tényként kezeli – vagy ha úgy tetszik, kimondja –  Czeglédy bűnösségét. Csakhogy az Alaptörvény XXVIII. cikk (2) bekezdése ezzel szemben azt mondja ki, hogy:

“Senki nem tekinthető bűnösnek mindaddig, amíg büntetőjogi felelősségét a bíróság jogerős határozata nem állapította meg.”

Ez azonban úgy látszik, hogy senkit nem zavar, a határozatot csütörtökön kívánják meg- tárgyalni az országgyűlésben, majd a következő szavazási napon, október 31-én egyszerű többséggel el is kívánják fogadtatni.

Közben Szegedi Járásbíróság ügyészi indítványra két hónappal meghosszabbította Czeglédy Csaba előzetes letartóztatását. A bíróság a bűnismétlés, az eljárás meghiúsítása, szökés, elrejtőzés blablala, blablala … miatt hosszabbította meg az előzetest. Tette ezt úgy, hogy az ügyészség a mai napig nem mutatott be olyan bizonyítékot, ami indokolná az eljárást és az előzetes letartóztatást, a vádakat csupán feltételezésekre alapozzák.

P.s.: Szerdán jelentették be, hogy – szintén ügyészi indítványra –  három újabb gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság a Czeglédy-ügyben. Gondolom, addig-addig tartóztatnak majd le újabb és újabb „gyanúsítottakat”, amíg – a már ismert recept szerint – a független fideszes ügyészség nem talál egy olyan valakit, akit gyanúsítottból koronatanú- vá léptethet elő. Volt már ilyen, nem is egyszer, úgy látszik: ez itt a praxis.

További kellemes hétvégét mindenkinek.

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.