Hiszek az elégedetlenek tömegében

A kormányváltóknak szövetségre kell lépniük, mert tudjuk, tény, hogy a szövetségnek nincs alternatívája – mondta Botka László az MSZP politikai évadnyitó rendezvényén, az országos választmány ülése előtt. A miniszterelnök-jelölt tetemre hívta azokat, akik szerinte valójában nem elkötelezettek a kormányváltásban. Botka szerint ugyanis ő maga, és a szocialista párt a nyitott a szövetségkötésre, ajtajuk nyitva áll.

A kormányváltókat köszöntötte Botka László azon a politikai évadnyitó rendezvényen, amelyen most először a “Kormányváltó Szövetség” molinó előtt szólalt fel. Külön is üdvözölte azokat a párttársait, valamint a megjelent régi és új szakértőket, akikkel a következő hetekben, hónapokban együtt kíván dolgozni.

“Én hiszek az együttműködésben, a szövetségben” – fogalmazott kezdetnek. Ezt nem csupán pártokra, de civil szervezetekre, szakszervezetekre, szakértőkre, munkavállalói szektorokra, és végső soron minden elégedetlenre értette, majd ismét bejelentette: kezdeményezi és örömmel fogadja mindazok csatlakozását a kormányváltók szövetségébe, akik ki akarják venni a részüket Magyarország megváltoztatásában. A változásban érdekeltek szövetsége az MSZP miniszterelnök-jelöltjének értelmezésében azt jelenti, hogy mindazoknak össze kell fogni, akik igazságos, szolidáris, élhető Magyarországon akarnak élni. “Mert ehhez kormányváltás kell” – szögezte le.

Botka László szerint “a kormányváltóknak szövetségre kell lépniük, mert tudjuk, tény, hogy a szövetségnek nincs alternatívája” – fogalmazott, azt is hozzátéve: valódi szövetségre van szükség, a valódi szövetségnek pedig elvi alapon kell szerveződnie. Tiszta szívvel, elkötelezettséggel, őszintén kell együttműködni, és csak azok működhetnek együtt így, akik valóban le akarják váltani a kormányt. “Most úgy tűnik, hogy nem minden ellenzéki párt, nem minden ellenzéki politikus akarja leváltani a kormányt” – mondta Botka, hozzátéve: “most – remélem, csak még – úgy tűnik, hogy néhányan csak a saját saját pecsenyéjük sütögetésében érdekeltek”, ezek a szereplők szerinte magukat leplezik le. Úgy fogalmazott: “aki nem hajlandó részt venni a szövetségben, aki még tárgyalni sem hajlandó, az valójában nem akarja, hogy Orbán és bandája 2018-ban eltakarodjon”. Egyértelművé tette: ezek a pártok, ezek a politikusok tartják hatalomban a Fideszt és Orbánt, miközben az ország többsége, döntő többsége változást, sőt, kormányváltást akar.

Azt is egyértelműsítette, kire, kikre gondol azzal, hogy nem hajlandóak a tárgyalni, és valójában nem érdekeltek a szövetségkötésben. A szegedi polgármester szerint sokan csupán csak tettetik a kiegyezési, együttműködési szándékot, miközben zárt ajtók mögött teljesíthetetlen feltételek szabnak. Néhányan kéretik magukat, de valójában inkább az Orbán-rendszer fenntartásában érdekeltek – állította, Gyurcsány Ferencre tett egyértelmű utalással kiegészítve szavait: “színészkedhetnek reggel, délben és este”, a lényeg ugyanaz marad, ezek a szereplők nem hisznek a kormányváltásban. Botka felidézte: már tavasszal is egyértelművé tette szándékát a szövetségkötésre, de azt is nyíltan vállalta, hogy azt csak a múlt hibáinak felismerésével, és meg nem ismétlésével tudja elképzelni. Azt is mondta, emiatt éri a legtöbb támadás, “de ebből soha nem engedek – a személyem a garancia”. Meggyőződése szerint ugyanis csak így, csak elvi alapon lehet újjá építeni a baloldalt, és csak így kaphatnak esélyt arra, hogy újjáépítsék Magyarországot.

Mindezek ellenére – vagy éppen ezért – a miniszterelnök-jelölt ezután kezdeményezte: “jöjjön létre a kormányváltók szövetsége, mert kormányváltást várnak tőlünk a magyarok”. Arról is beszélt, hogy nem azért indult el Szegedről, hogy az első akadálytól és harctól megfutamodjon, s visszaforduljon a “kényelmes polgármesteri” székbe. Botka büszkeséggel beszélt városáról, Szegedről, szerinte az a működőképes egység, ami ott létrejött, modellértékű lehet az ország számára. Úgy vélte, a vidéki Magyarország nem egy szeglete őrzi még a szabadság e fáklyáját, és célként jelölte meg: “ha kezet nyújtunk egymásnak, képesek vagyunk együtt dolgozni, akkor sarkaiból fordíthatjuk ki ezt az országot”

Éppen ezért Botka nem ellenzéki politikusokhoz, nem csak párttársaihoz beszélt, hanem állította: minden magyar számára kínál szövetséget. “Ideje van a versengésnek, de ideje van a közös célokért való küzdésnek is” – mondta, hozzáfűzve: lejárt a szavak, eljött a tettek ideje. Ezután hosszasan értékelte az ország állapotát, a 2010 óta történteket, felidézve a romló szociális, oktatási, egészségügyi adatokat. Kiemelte: általában a kormányok szolgálnak egy országot, de 2010 óta “az ország lett a kormány szolgája”. Azt is mondta: voltak tehetetlen és voltak tehetségtelen kormányok is 2010 előtt, de Orbán Viktor három esélyt kapott a magyar választóktól, de mind a hárommal visszaélt. Botka a legsúlyosabb helyzetképet a harmadik, tehát a 2014-ben kezdődött kormányciklus “eredményei” mögött látja, éppen ezért felsorolása végén kijelentette: ne adjunk Orbánnak negyedik esélyt!

Arról is beszélt, megérti azokat, akik 2010-ben Orbán Viktorra szavaztak, mert úgy érezték, hogy az előző nyolc év ígéretei megvalósulás helyett csak csalódást hoztak, az elvtelen kormányzás, a tehetségtelenség pedig nem teremtett számukra sem jólétet, sem biztonságot. Botka szerint ugyanakkor a legtöbben már másnap csalódtak, a következő évek – a lenyúlt nyugdíjpénzek, a tarfik- és földmutyik, a jóléti rendszer leépítése, az oktatás és az egészségügy lezüllesztése pedig – további százezreket kijózanított. Csakhogy 2014-ben a kiábrándultak nem láttak új, hiteles alternatívát, ezért sokan hátat fordítottak a politikának, sokan pedig adtak egy újabb esélyt Orbánnak. A kormányfő Botka szerint ugyanerre játszana 2018-ban is, most is a csalódásra, a kiábrándultságra apellálna, s abban reménykedik, hogy a választópolgárok nagy többsége marad távol a szavazóurnáktól. Orbán Viktor régóta a kevesek – a pártelit, a multik, a milliomosok – támogatására és erősítésére esküdött fel, aki viszont nincstelen, az nem kap semmiféle segítséget a kormányfőtől, a kormánytól.

Botka ismét kiemelte, hogy számára egy igazi baloldal a kiábrándultak, csalódottak, elégedetlenek képviseletére szegődik, hiszen mindazokért kell dolgoznia, akik érdeksérelmet szenvedtek. Ünnepélyesen ígéretet tett, hogy helyrehozzák mindazt, amit az elmúlt 16 évben a politikusok elrontottak, “aki leszerepelt, eljátszotta az esélyét, annak mennie kell” – fogalmazott. A miniszterelnök-jelölt saját pártjának is újra egyértelművé tette: igazi baloldalt akar, amely a kisemberekért, kisnyugdíjasokért, kiskeresetűekért lép fel, de amely a társadalom többségének – úgy a jobb, mint a baloldali szavazóknak – is elfogadható programot kínál. Ehhez hívott szövetségbe minden patrióta demokratát – mondta. Kiemelte: nekik, politikusoknak igenis dolguk, hogy foglalkozzanak a szavazatok maximalizálásával, a választási rendszerrel, ezért természetesen fontos a szövetségkötés és -keresés. Botka kijelentette: kell a közös lista, a közös egyéni jelöltek, a közös program, és a közös miniszterelnök-jelölt a demokratikus oldal számára, erről beszél január óta, és az ő ajtaja mindig nyitva állt.

Szerinte ráadásul a kormányváltó szövetség létrejöttének igényét egyre többen értik meg és mérik fel, ezért az első szövetségesek már az első sorban ültek Botka beszéde alatt. Ott volt Ács Sándorné, a kishantosi biogazdaság emblematikus vezetője, akinek Botka megígérte: “nem marad megtorlás nélkül Kishantos lenyúlása”, meg a földmutyi. Ott ült Andor László volt uniós biztos, aki a miniszterelnök-jelölt szerint segíteni fog pártjának, hogy visszatereljék Magyarországot az európai útra. Az első sorban kapott helyet Komáromi Zoltán, az Együtt elnökségi tagja, egészségpolitikusa, akire Botka az “egészségügy újjáélesztési programjának” kidolgozását bízta, de ott volt Szent-Iványi István, a Liberálisok szakpolitikusa, külügyi szakértő és olt nagykövet is, aki a diplomáciai program kidolgozásáért lesz felelős. Botka ismét bemutatta Büttl Ferencet, a Párbeszéd szakértőjét, egyetemi tanárt is, aki a gazdasági programalkotásért felelős, s akinek – mint a miniszterelnök-jelölt fogalmazott – a Fizessenek a gazdagok! szlogen révén megismert, erősen balos alapállás köszönhető.

Új szereplőként Némethné Jankovics Györgyi, Nyugdíjasok Országos Szövetségének elnöke is helyet kapott az első sorban. Az érdekképviseleti vezetőről és jelenlétének jelentőségéről Botka elmondta: a NYOSZ egy 700 településen, 500 tagszövetséggel működő nyugdíjasszervezet, a velük való partnerséggel bizonyítják, hogy “vissza akarjuk adni az időskor méltóságát”. De Botka szerint tárgyalásokat kezdtek, kezdenek más idősügyi szervezetekkel is. Ezután a miniszterelnök-jelölt bemutatott két, az MSZP színeiben induló egyéni képviselő-jelöltet is: Rója István iskolaigazgatót, aki Lázár János kancelláriaminiszter körzetében, a Makó-Hódmezővásárhely térségére szabott egyéni kerületben indul majd. A másik, szimbolikus “új szocialista” képviselő-jelölt Angeli Gabriella, akit éppen pénteken mutatott be Botka a pártja kalocsai jelöltjeként.

“Magyarország változásért kiált, s ezt a segélykiáltást meg kell hallanunk. Halljátok ellenzéki politikusok? Az ország kétharmada kormányváltást akar – szólt ki, és szólt pártjára is Botka, aki megismételte: “ha most nem lépünk szövetségre, ha most nem cselekszünk, hazánk évtizedekre a vesztesek közé kerül”. Úgy vélte, Magyarország döntő többsége kormányváltást akar, éppen ezért nem szabad hagyni, hogy Orbán végleg ellopja a reményt: “keljünk fel és harcoljunk, söpörjük el Orbánt és bandáját”. Ezután Botka azokat az okokat sorolta, amelyek miatt szerinte személyes, akár büntetőjogi felelősség is terheli Orbán Viktort, s amelyek miatt a kormányfő távozása sürgető. Itt említette a “maffiahálózatot”, amely Orbán köré épült köztörvényes bűnözőkből és saját oligarcháiból, de itt említette a tömegek kivándorlását, a kilakoltatásokat, a hitelválságot, a családi pótlékok és egyéb szociális juttatások korlátozását, a nyugdíjak vásárlóértékének zuhanását, tovább azt, hogy “Mészáros Lőrinc órabére 11 millió forint még akkor is, amikor alszik”. Botka menesztési okként sorolta a szociális szféra és a közszféra dolgozóinak béreit, vagy épp azt is, hogy “egymillióan nem tudják befűteni a lakásukat”, kétmillió családnak van rezsitartozása, a nyugdíjasok többsége nyomorogva él. De elsorolta az iskolások, s családjaik gondjait is, ahogyan az egészségügyi ellátáshoz jutás nehézségeit. “Orbánnak mennie kell, mert ez az ország visszasüllyedt a középkorba” – összegezte.

“De nem elég azt mondani, hogy Orbánnak mennie kell. Fel kell szabadítanunk ezt az országot” – folytatta Botka, aki szerint a kormányfőnek a hosszú-hosszú felsorolás elemeinél még nagyobb bűne is van. “Orbán szerint a demokrácia teher, az ellenvélemény árulás” – utalt Botka a megfélemlítés rendszerére, s arra, hogy nyomorgó tömegek nem tudják érvényesíteni a jogaikat és érdekeiket Magyarországon. Célként jelölte meg, hogy akikről a Fidesz-kormány lemondott, azokat a demokraták valóban képviseljék. Kiemelte: ehhez keres szövetségeseket pártján belül és kívül is. Botka itt röviden kitért az árulásra és a hátbaszúrásra is – gondoljuk, hogy azért, mert ilyesmit tapasztalt -, s egyértelművé tette: vidékről jött, ahol a kimondott szónak még ma is súlya van, amihez tartania kell magát az embernek.

Vélhetően ennek szellemében tett választási ígéreteket is, elsőként, hogy az a kormány, amely 2018-ban leváltja Orbánét, “nem fog urizálni”, nem fog rongyot rázni, hanem a képviseletre szoruló társadalmi többségért fog dolgozni. “Első dolgunk lesz az egyenlő állampolgárság bevezetése” – folytatta, kifejtve: a törvények mindenkire, minden magyar állampolgárra egyaránt érvényesek lesznek. Botka ezután az egészségügyi ellátás és az oktatás teljes reformját ígérte – az első diploma megszerzésének ingyenessé tételével, s az egyetemi autonómia visszaadásával -, a 13. havi nyugdíj visszavezetését, valamint az öregségi juttatások emelését, de a miniszterelnök-jelölt meglehetősen gáláns ajánlatot fogalmazott meg a dolgozók számára is, hiszen egy Botka-kormány esetén általános béremelést, a közmunkások és a minimálbéresek jövedelmének emelését, valamint a kiskeresetűen adóterheinek csökkentését is belengette – “fizessenek a gazdagok, hogy jobban éljenek a magyarok”.

Zárszóként Botka László ismét szövetségre hívott minden elégedetlent, majd pedig egyértelművé tette: ők mindenkit képviselnek, aki a zsarnokság helyett a szabad Magyarországot választja.

A miniszterelnök-jelölti beszéd után az MSZP országos választmányának zárt ülésén értékelték a küldöttek a nyár, valamint az elmúlt napok-hetek eseményeit, a beszédet, valamint menetrendet rajzoltak a következő politikai szezonra.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.