Irgalmatlan pénzt költhet a kormány

A kormány a trükkösen összerakott költségvetések által az elmúlt négy évben évi kétszázmilliárd forintot szabadon elkölthetett politikai célokra. Ennek egy része a költségvetési tartalék, a másik az Országvédelmi Alap. A költségvetés elfogadásakor a képviselők arról is szavaztak, hogy ezeket a pénzeket a kormány lényegében bármilyen célra elköltheti. A Policy Agenda az eddigi adatok alapján megvizsgálta, hogy a kormány a választásokig hátralévő időben várhatóan mennyit költ majd ebből a pénzből.

A költségvetési tartalék a törvény szerint az év közben meghozott kormányzati döntésekből adódó feladatok finanszírozására és az előirányzott, de elháríthatatlan ok miatt elmaradó költségvetési bevételek pótlására szolgál. Azaz felhasználása viszonylag szabadon értel- mezhető, és ezzel előszeretettel él a kabinet – állapítja meg elemzésében a Policy Agenda.

A másik sajátossága ennek a pénznek, hogy míg az ország költségvetését a parlament szavazza meg, és elméletileg tételesen meghatározzák minden forint helyét, addig a tartalékról egyszerű kormányhatározatban döntenek. A határozatban még azt sem kell megnevezni precízen, mire is költik az összeget.

A 2014-es kormány megalakításától kezdve 454,2 milliárd forintról döntött a kabinet, 2010 óta pedig összesen 908 milliárd forintot költöttek el ilyen módon. Ez azt jelenti, hogy havonta 10,6 milliárd forintot költött átlagosan az Orbán-kormány a tartalékból. Ez egy egyszerű kormányhatározattal elosztható pénz, amelyhez még indoklási kötelezettség sem társul.

Még, még, még…

2014 óta van egy másik forrás is, amelyet előszeretettel használ fel a kormány. Ez pedig a költségvetés stabilitásáért felelős Országvédelmi Alap. Ezt azért hozta létre a kormány, hogy legyen tartalék, ha a bevételi oldal nem úgy teljesül, mint korábban gondolták. Ennek nagysága változó, 2014-től évenként 30 és 95 milliárd forint között mozgott.

Az ebben a tartalékban lévő forrás – amennyiben stabil a költségvetés – a kormány által hozott határozatok segítségével lényegében ugyanúgy elkölthető, mint a költségvetési tartalék. 2014 és 2016 között az ily módon „félretett” pénznek 96 százalékát költötte el a kormány. Ez a 2014-es választások óta átlagosan havi ötmilliárd forintot jelentett.

Van mozgástér a választások előtt

Az idei év első nyolc hónapja után a kormány még 48,4 milliárd forintot hagyott az általános tartalékban, és az Országvédelmi Alapból is csak harmincmilliárd forintot költött el. Azaz ha a költségvetés bevételi oldala nem billen fel, és sikerül lehívni az Európai Unió által biztosított forrásokat (azaz nem csak elköltik, hanem az összegek felhasználásáról is elszámolnak), akkor a kormány a hátralévő négy hónapban százmilliárd forintot tud politikai célokra elkölteni. Ez a választások előtt nagyon jelentős mozgástér.

A jövő év év első pár hónapjában fentieken kívül nagyjából hetvenmilliárd forintot költhet a kormány kifejezetten a választásokra időzítve. A 2018. évi költségvetés alapján ugyanis van 110 milliárd forint a rendkívüli kormányzati intézkedésekre félretéve, amelynek 40 százaléka az első félévben kormánydöntés alapján felhasználható. Továbbá a kormány az Országvédelmi Alapba hatvanmilliárd forintot tervezett, amelynek a fele 2018. március 31-e után (kedvező gazdasági adatok esetén) szintén felhasználhatóvá válik.

Összességében tehát, anélkül hogy a kormánynak módosítani kellene a költségvetésen, jövő év áprilisig 170 milliárd forint áll rendelkezésére. Ezzel pedig „meg is alapozhatja” a választási hangulatot. Összehasonlításképpen az összeg nagyságát jelzi az, hogy a 2016. decemberi tízezer forintos Erzsébet-utalvány harmincmilliárd forintos költségvetési kiadást jelentett, és erre komoly politikai kampányt tudtak építeni. Most pedig ennek többszörösére is lesz lehetőség a kormány által „félretett” és az Országgyűlés által „szabadon” elköthetőnek minősített pénzekből.

(Forrás: 168 óra)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.