Józsefváros: Auróra újratöltve

„Ha kritizálni mersz, azt nem tűrik el, egyből ellenség leszel.” 

Bár azt még nem tudni, hogy őfelsége izgága teremfocistája hadat üzen-e Hollandiának, azt már tudjuk – az előző poszt végén pár mondatban szóba is került –, hogy a kerület jegyzője, pontosabban az önkormányzata törvényellenesen záratta be június végén az Auróra Kioszkot és az intézményhez tartozó kerthelyiséget.

Fotó: Tóth Gergő / Népszava

Mindezt az Auróra képviseletét ellátó Magyar Helsinki Bizottság adta hírül a hét közepén: a Budapest Főváros Kormányhivatalának jogerős határozata szerint a bezárás törvénysértő volt, a kerület határozata nemes egyszerűséggel jogszabályt sértett, ezért a Kormányhivatal megsemmisítette azt. A Kormányhivatal határozata jogerős, az ellen fellebbezni nem lehet. Pont. (A mostani határozat csak a Kioszkra vonatkozik, az eljárás elhúzódása miatt az Auróra Kert csak jövőre nyit újra. A bevétel kieséséért azonban nem igényelhet kártérítést az Auróra, mert még közigazgatási eljáráson belül vonták vissza a törvényellenes döntést.)

Csak emlékeztetőül: a civil szervezeteknek is otthont adó helyet már nagyon régóta, nagyon be akarta záratni a kerület vezetése. Ez most nem jött össze – de ismerve őket – újra meg fogják próbálni.

Mert a mi kis zseb-Bourbonjaink semmit nem tanulnak, és semmit nem felejtenek.

P.s.: Apropó, felejtés! Az önkormányzat honlapján nem találni semmit minderről, valahogy valamiért ez kimaradt a kerületet érintő hírek közül. Elfelejtették volna?

***

Az Auróra egyébként 2014-ben nyitott, és a Marom Klub Egyesület működteti. A hely – amellett, hogy színházi előadások, beszélgetések, filmvetítések, koncertek és bulik is szoktak lenni – több civil szervezetnek otthont és teret ad, köztük a Roma Sajtóközpontnak és a nyolcadik kerületi cigány gyerekek képzését segítő Láthatatlan Tanodának.

(Forrás: A mi Józsefvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.