Tarlós a T-Systemsre veri a balhét

Tarlós István csütörtök délelőtt sajtótájékoztatót tartott, ahol nemcsak arról beszélt, hogy büntetőeljárás indul a metróajtót blokkoló fakocka ügyében, vagy esze ágában sincs meneszteni Dabóczi Kálmán BKK-vezért az e-jegyrendszer körüli botrány miatt, de a 24.hu birtokába került adatbázis kapcsán is megszólalt. És elég kemény dolgokat mondott.

A 24. hu birtokába került több mint 3 ezer ember személyes adatait tartalmazó adatbázis kapcsán Tarlós István mondta,az nem a rendszer feltöréséből származik, hanem szakértők szerint a BKK vagy a T-Systems állományából „követte el” valaki, külső szivárogtatást nem tudnak kimutatni. Mint mondta:

A BKK munkatársai elvileg nem férhettek hozzá, szóval ez el is dőlt, hogy ki volt.

Tisztázatlan és szerinte illegális az, hogy hogyan kerülhet egy újság birtokába egy 3 ezer fős adatbázis. A budapesti főpolgármester szerint a német rendszergazda „alamuszin lapít”, és igyekszik kitérő magatartást tanúsítani. „Emiatt óvatos lennék.”

A főváros nevében követelem, hogy a projekt előállítója adjon magyarázatot a fővárosi önkormányzatnak és a BKK-nak, hogy mi az ördög van a rendszerrel, mit dolgoztak ki és mit adtak oda, nekem garantálva azt, hogy az működőképes

– mondta. „Ha veszek egy autót és annak rossz a féke, ki a hibás: aki odaadta az autót vagy aki vezeti?” – tette fel Tarlós a költői kérdést. A főpolgármester belső vizsgálatot rendelt el az online rendszer minőségének tisztázására. Szerinte nincs feltörhetetlen rendszer, itt azt kell megállapítani, hogy a BKK és T-Systems fejlesztése a könnyen vagy a nehezen feltörhe- tők közé tartozik.

A BKK nem finanszírozója ennek a projektnek, ő a szolgáltatás igénybevételére szerződött és arra sem fizetett ki még semmit. Ez eddig egy fillérjébe sem került sem a BKK-nak, sem a fővárosnak. Aki a BKK ellen hűtlen kezelés miatt feljelentést tett, örüljön, hogy ellene nem indul

– mondta a főpolgármester, aki elmondta, a német tulajdonosnak nem szabadna hallgatnia, magyarázatot kell adnia a történtekre.

Annyira nincs köze a német cégnek a magyarhoz, mintha azt mondanám, nekünk nincs közünk a BKK-hoz

– tette hozzá. Szerinte „sajtófélelmi” okokból simogatják az elkövetőket, a károsulttól pedig még senki nem kért bocsánatot. Újságírói kérdésekre válaszolva kiderült,

  • a szerződésmódosítást is vizsgálja a belső vizsgálat,
  • amit amúgy nem a BKK végez, de azt nem mondta el, hogy ki
  • a vizsgálati jelentés nyilvános lesz,
  • az ügyet nem akarja tulajdonosi (fővárosi) szintre emelni.

A BKK-botrányról

Mint ismeretes: két héttel ezelőtt elindult a BKK online jegyértékesítési rendszer, amiről bár azt állították, nem a vizes világbajnokságra dobták össze sebtében, kiderült a BKK és a T-Systems az indulás előtti napokban szerződött – ráadásul az utolsó pillanatban teszteltették a cég munkatársaival.

24.hu birtokába került dokumentumok alapján valószínűleg az első háromezer felhasználó adataihoz hozzáférhettek mások is, az LMP pedig pár nappal ezelőtt azt nyilatkozta: lemon- datnák a BKK-vezér Dabóczi Kálmánt.

A cég ellen hétfőn tüntettek is, Vitézy Dávid, a BKK 2010 és 2014 közötti vezetője szerint ehhez hasonló eset az elmúlt tíz évben nem volt. A főváros egy hete azt mondta, kibertá- madás alatt áll a BKK online rendszere, a 24.hu pedig elsőként írta meg, hogy a 18 éves fiút, aki felhívta a BKK figyelmét arra, hogy 50 forintért is lehet venni tízezres bérletet, a Nemzeti Nyomozó Iroda vitte el egy reggel. A fiatalt azóta súlyosabb bűncselekménnyel gyanúsítják.

(Forrás: 24.hu)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.