Szele Tamás: Matt a törvénynek

Tegnap gyönyörű tüntetés volt, forradalomnak ugyan nem nevezném, de szép volt, szabad, színes és fiatalos: viszont miközben tízezren követelték a szabad országot és szabad egyetemet, a kormány vészbanyái pillanatig sem szűntek meg forralni, kavargatni a mérget az üstben. A 444 megszerezte a civil törvény szövegét – na, ez ellen már nem tízezren kéne utcára menjenek, ha hatályba lép.

Tulajdonképpen nyugodtan nevezhetnénk Securitate-törvénynek is. Az a célja, hogy hermetikusan elszigeteljen minden szervezetet minden külföldi anyagi forrástól, mert ha kapnak, elhárítják őket, mint kémeket. Ceausescu Romániájában volt olyan törvény, ami szerint külföldi állampolgárral tilos lett volna szóba állni, bármit elfogadni tőle, szállást adni neki, sőt, ha külföldit észlelt a honpolgár, azt azonnal jelentenie kellett volna a rendőrségen. Akkor is, ha rokona az a külföldi. Persze, ezt mindenki letojta, maximum pár túlbuzgó szomszéd jelentgetett, ha megjött az ember nagybátyja Pestről – aztán ők is leszoktak róla, mert belátták, hogy jobb a békesség. Könnyű volt a digitális kor előtt – és hát, ha a nagybácsi hozott csokit, könyvet, borsot vagy gyógyszert, azt nem bankon keresztül utalta át, követhetetlen volt.

Na, ez a törvény is valami ilyesmi. Pedig szemre nincs benne sok rossz.

„Az egyesület vagy alapítvány 15 napon belül köteles bejelenteni külföldről támogatott szervezetté válását a bíróságon, egy formanyomtatványon tranzakciónként részletezve a külföldi támogatásokat
A nyilvántartó bíróság minden hónap 15. napjáig megküldi minden ilyen külföldről támogatott szervezetnek minősített szervezet adatait a Civil Információs Portál vezetéséért felelős miniszternek, így kikerülnek oda az adatok
A külföldről támogatott szervezet az (1) bekezdés szerinti bejelentést követően haladéktalanul közzéteszi a honlapján, valamint feltünteti az általa kiadott, a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény szerinti sajtótermékekben és egyéb kiadványokban is, hogy e törvény alapján külföldről támogatott szervezetnek minősül
Ha a szervezet nem teljesíti mindezt, először felszólítást, aztán bírságot kap, majd törlik.
A vallási tevékenységet végző szervezetre nem kell alkalmazni a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvényt”

És mi az ismérve a külföldről támogatottságnak? Az, hogy ha az egyesület vagy alapítvány legalább 7,2 millió forintot kap külföldről.

Na, de ennek mi köze a kémelhárításhoz? Ott vagyon az indoklásban:

„Az elmúlt évtizedekben megjelent, – elsősorban a transznacionális pénzügyi folyamatok rohamos bővüléséhez, kiterjedéséhez kapcsolódó –, és nemzetközi fórumok által is reálisnak ítélt veszély, hogy a civil társadalom szerveződéseit külföldi érdekcsoportok felhasználni törekszenek. Ennek gyakori eszközei a különböző jogcímeken juttatott támogatások, amely közvetlenül vagy áttételesen alkalmasak lehetnek a civil szervezet működésének befolyásolására, akár oly mértékben is, hogy az a civil szervezet alapvető céljait is érdemben átalakítja. Az ilyen juttatások célja, hogy az abban részesülő civil szervezetek társadalmi befolyásán keresztül a támogató érdekcsoportok saját érdekeiket érvényesítsék Magyarország politikai és társadalmi életében. Ez a befolyás irányulhat valamely konkrét politikai, gazdasági döntés meghozatalára, egyes szakpolitikák irányainak meghatározására, vagy legtágabb értelemben akár a demokratikus állami intézményrendszer működésére is. Ezek a folyamatok fokozottan veszélyeztethetik Magyarország nemzetbiztonságát és szuverenitását.”

Akit érdekel, itt találja a javaslat teljes szövegét.

Ne tessék legyinteni, hogy ugyan, ki kap 7,2 milliót, az egy vagyon – mert csak magánembernek az, közcélokra vagy vállalkozás céljára aprópénz. Megpróbálom elmagyarázni.

Tegyük fel, hogy én feltalálom az irizáló mündungszdeklit, vagy más hasonló okosságot. Igen ám, de még a kifejlesztésére sincs pénzem, nem hogy a gyártására. Alapítunk a haverral egy egyesületet, és elkezdünk kalapozni a Kickstarteren. Két hét alatt összejön mondjuk tízmillió, forintban (ez dollárban olyan harmincnégyezer, ami a Kickstarteren nem számít nagy összegnek), de innentől kezdve külföldről finanszírozott szervezet vagyunk, a mündungszdeklinkkel együtt, akárhogy irizálunk.

Fokozottan veszélyeztetjük Magyarország nemzetbiztonságát és szuverenitását.

Tegyük fel, ruhákat, kabátokat osztunk hajléktalanoknak a hideg télben és érkezik egy nagyobb szállítmány használt ruha Amerikából, egy ottani segélyszervezettől. Értéke forintban tízmillió, tekintve, hogy jó minőségű kabátok vannak benne. Ha felvesszük, kész a baj, ha fel nem vesszük, megfagynak a szegények.

Tegyük fel, hogy Írországnak ilyen törvénye van 1845-ben, a Nagy Éhínség idején. Ez esetben nem egymillió ír halt volna éhen, hanem mind a nyolc és félmillió, mert nem fogadhatták volna el az amerikai hajókkal küldött élelmiszersegélyt.

Tegyük fel, hogy megint kialakul egy válsághelyzet, éhínség, árvíz, nyomor vagy földrengés következtében, és a kormány szokás szerint nem tud mit kezdeni vele pofázáson kívül. A civilek, önkéntesek már nem indulhatnak el, ha egy kis külföldi segítség is jönne, mert tilos. Aki elpusztul, annak az a saját baja lesz.

Éljen a törvény.

Éljen a nemzetbiztonság.

Ez a törvénytervezet a maga paranoiájában megfojtja a magyar társadalom összes önálló kezdeményezését, ha az van annyira életképes, hogy nemzetközi szinten is támogassák.

De találtam egy kiskaput.

Ez a törvény nem vonatkozik majd a sportklubokra és az egyházakra, vallási szervezetekre.

Egyházzá alakulni bajos, erről sokat mesélhetne Iványi Gábor például, de sportegyesületet bárki alapíthat.

Kérem, nem saját ötlet, Horthy idején a szervezett munkások csinálták így. Alakuljon minden civil szervezet sakk-körré.

Így lehet mattot adni ennek a paranoiás törvénynek.

Szerző: Szele Tamás
(Forrás: Huppa)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.