Tüntetés, piknik, Orbán-beszéd

Miután tegnap Majtényi László államfőjelöltként felszólalhatott az Országgyűlésben, holnap a nemzeti ünnepen is beszédet mond egy tüntetésen. Az ellenzék államfőjelöltje az „Elnököt a köztársaságnak” csoport vonulásán vesz részt. A menet délután fél háromkor indul az Operától, a Nagymező utcán keresztül, s az Alkotmány utca Kossuth téri végénél fejeződik be. „Budapest népe pár hete ellent mondott a hatalomnak. A hatalom vita helyett hazaárulózni kezdett. Mondjunk nemet az ország megosztására, mondjunk nemet a kormány arroganciájára és az ország kifosztására! Mutassuk meg, hogy kiállunk jogainkért és az országért! Ünnepeljük meg a szabadságért küzdő ’48-as forradalmárokat és kívánjuk ma is a sajtó szabadságát” – fogalmaztak a szervezők.

Egy éve március 15-én tüntetett a Tanítanék Mozgalom az oktatás helyzete miatt FOTÓ: Molnár Ádám/Népszava

Eközben a már említett fővárosi „nem” mozgatója, a frissen párttá alakuló Momentum Mozgalom most először tart hivatalos március 15-ei rendezvényt. Az ilyenkor megszokott felvonulások és tüntetések helyett piknikkel köszöntenék a tavaszt. „Nem lesz itt semmi különös, csak jól érezzük magunkat március idusán” – írták a Facebookon. A Momentum szerint március 15-e, a magyar történelem egyik legfontosabb emléknapja, így persze az új formáció rendezvényén lesz beszéd azoknak, akik szónoklatra vágynak, forradalmi emléktúra a „Momentum-tanösvényen”, kokárdakészítés a „kreatív hazafiaknak”, de lesznek gyerekprogramok és tematikus társasjátékok örökifjaknak, „közös méta testnevelésből felmentetteknek”, történelmi és irodalmi előadások a művelődni vágyóknak. A program a Városligetben lesz, a Vajdahunyadvár és a Napozórét közötti részen.

Persze a nemzeti ünnep nem a Momentummal kezdődik, hanem – szokás szerint – az állami rendezvényekkel. „A nemzetközi összeesküvők azt akarják, hogy idegeneket szolgáljunk a saját hazánkban. Ha az idegenek bejönnek, akkor nőket kergetnek majd az utcákon, zsinagógákat gyújtanak fel, bűnözés és terrorizmus lesz, a kultúra pedig elvész” – üzente tavaly március 15-én a kormányfő. Orbán Viktor idén megint a Múzeumkertben szól a népéhez, ám sok külföldire idén nem kell számítania: a baráti lengyel fizetett nézőközönség jórésze ugyanis – állítólag – lemondta budapesti útját, miután a magyar kormányfő Brüsszelben megszavazta Donald Tust újraválasztását az Európai Tanács élére. Lengyelek ide vagy oda, a hagyományokhoz híven reggel 9 órakor az Országház előtti zászlófelvonással kezdődnek az ünnepségek, innen a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével vonulhatnak át az ünneplők a Magyar Nemzeti Múzeumhoz. A történelmi lépcsőnél fél 11-kor kezdődik a program, elsőként Tarlós István főpolgármester köszöntőt mond, majd a miniszterelnök szólal föl. A nemzeti múzeumtól idén új útvonalon megy a díszmenet a budai Várba. Az Astoria, a Szabad sajtó út, a Március 15. tér, a Széchenyi István tér érintésével a Lánchídon keresztül halad a menet, majd a Clark Ádám térről a Hunyadi János úton keresztül érik el a Dísz teret. Mindezeket követően délután 3 órakor kezdődik majd az Országházban a díszünnepség, amelyen átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat.

Nem mindenki tarthatja meg egyébként nyugodtan a rendezvényét: törvénytelen határozatban tiltotta meg a rendőrség, hogy március 15-én kifütyüljék Orbán Viktort – írta legalábbis Facebook-oldalán Juhász Péter. Az Együtt elnöke szerint szabályosan bejelentették a síposztást, amit a törvények szerint nem tilthatott volna meg a hatóság, mert csak akkor mondhattak volna nemet, ha a demonstráció akadályozza a közlekedést vagy a népképviselet működését, de ezek egyike sem áll fent.

Juhászék kérelme arról szólt, hogy a nemzeti ünnepen az Astoriánál és a Kálvin téren egy-egy metrókijáratnál aláírást gyűjthessenek és sípot oszthassanak 9 óra 50 perctől 11 óráig, fél 12-ig el is hagyták volna a helyszínt. Ehelyett kokárdát osztanak majd, kérdés, lesz-e konfrontáció a rendőrséggel, s az Orbánt kísérő ünnepi menettel. Más pártok is tartanak megemlékezéseket, rendezvényeket a nemzeti ünnepen, ugyanakkor megelőzve a sokak által vélelmezett balhét, idén is március 14-én, tehát már ma emlékezik az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra az MSZP, méghozzá Miskolcon. Az Erzsébet téren beszédet mond Botka László, Szeged polgármestere és Molnár Gyula pártelnök. Az ünnepi megemlékezést és beszédeket követően az ellenzéki párt fáklyás felvonulást tart. Botka a miskolci beszédében új kampányt indít, amelyről lapunknak adott interjújában bővebben is beszélt.

Z. Á

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.