Visszavonják a pályázatot!

Visszavonja a 2024. évi nyári olimpia és paralimpia megrendezésére beadott pályázatát Budapest – döntött szerdai rendkívüli ülésén a Fővárosi Közgyűlés, miután a Momentum Mozgalom sikeres aláírásgyűjtése után bejelentették, hogy Magyarország visszalép a budapesti olimpiai pályázattól, arra hivatkozva, hogy a pályázat súlyos presztízsveszteség lenne az országnak. Az ülés előtt az ellenzék támadta a pályázat visszavonását. Az LMP és a DK szerint népszavazásnak kellene dönteni a rendezésről, az MSZP tisztességtelennek nevezte a visszavonás módját, a Párbeszéd szerint pedig eleve blöff volt a pályázat.

A testület Tarlós István főpolgármester, Bagdy Gábor főpolgármester-helyettes, valamint a Fővárosi Közgyűlés valamennyi fideszes képviselőjének javaslatára – 22 igen, 6 nem szavazat ellenében – döntött arról, hogy hatályon kívül helyezi a tavalyi közgyűlési határozatot és „a politikai egység felbomlására tekintettel” a Magyar Olimpiai Bizottsággal közösen visszavonja a olimpiai pályázatát.

Karácsony Gergely, a Párbeszéd budapesti képviselője, a XIV. kerület polgármestere sajtótájékoztatóján azt mondta: amennyiben a kabinet komolyan gondolta volna az olimpiai indulást, garanciát vállalt volna a költségkeretek betarthatóságára és a közbeszerzések tisztaságára. Ehelyett az „első kihívásra eldobnak kapát, kaszát és megfutamodnak”, majd az „ellenzékre mutogatnak” – közölte Zugló polgármestere, aki szerint a kormány csak azokat a milliárdokat gondolta komolyan, amelyeket a pályázatra eddig elköltöttek.

Az LMP szerint a Fővárosi Közgyűlés helyett népszavazásnak kell döntenie a budapesti olimpiai rendezésről. Csárdi Antal, az ellenzéki párt budapesti képviselője úgy fogalmazott, egyik szeme sír, a másik nevet. Az olimpiai pályázat visszavonása ugyanis Magyarország érdeke, hiszen a játékok rendezésére sem gazdaságilag, sem társadalmilag sincs felkészülve – fejtette ki, hozzátéve, ettől függetlenül elfogadhatatlannak, hogy a közgyűlés szerdai döntésével semmibe veszi 266 ezer ember „egyöntetű akaratát” a népszavazásról.

Az MSZP szerint a Fővárosi Közgyűlés kormánypárti többsége tisztességtelen módon vonja vissza a budapesti olimpiai pályázatot ahelyett, hogy engednék arról a népszavazást. Horváth Csaba, az ellenzéki párt budapesti képviselője szerint a Fidesz az olimpiai rendezés ügyében korábban is gyáva volt, és most is az a pályázat visszavonásakor. Kiemelte, ahogy eddig nem vált nemzeti üggyé, miként költsön az ország több ezer milliárd forintot a nemzet felemelésére, úgy a kormányoldal most sem hajlandó elszámolni az olimpiai pályázatra eddig elköltött pénzekkel. A szocialista képviselő szólt arról is, immáron hat éve nincs előrelépés a 3-as metró felújításában, ami szerinte súlyos korlelete a „városháza működőképtelenségének”.

A Demokratikus Koalíció (DK) szerint a kormányoldal nem hagyhatja figyelmen kívül annak a 266 ezer embernek az aláírását, aki népszavazást szeretett volna elérni az olimpiai pályázatról. Gy. Németh Erzsébet, az ellenzéki párt budapesti képviselője azt mondta, pártja kezdetektől és most is ellenzi az olimpia megrendezését, ugyanakkor úgy gondolják, arról nem dönthet pusztán három ember: Orbán Viktor miniszterelnök, Tarlós István főpolgármester és Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke. A DK képviselője hangsúlyozta: a napokban megdőlt a kormány azon érve is, hogy az olimpia azért lett volna olcsó, mert a pályázatban nagyrészt egyébként is megvalósuló fejlesztések szerepelnek. Gy. Németh Erzsébet szerint a kabinet egyik büntetése a 3-as metró felújításáról szóló pályázati kiírás visszavonása.

Az Együtt felszólította a Fővárosi Közgyűlést szerdán, hogy azonnali hatállyal számolja fel a budapesti olimpiai pályázatért felelős Budapest 2024 Zrt.-t. Pataki Márton, az ellenzéki párt budapesti elnöke elfogadhatatlannak nevezte, hogy a városvezetés kormánypárti többsége csak két hónap múlva tervezi megszüntetni a felerészben fővárosi tulajdonban álló társaság működését, amelynek költéseiről egyelőre nem adtak tájékoztatást.  Az Együtt politikusa hangsúlyozta, leginkább arra a tanácsadói szerződésre lennének kíváncsiak, amelynek értéke jelenleg 7,2 milliárd forint, és feltehetően Magyarország történetének legnagyobb értékű ilyen szerződése. Pataki Márton szerint ez a szerződés az olimpiai pályázat visszavonása után egyértelműen közérdekűvé válik, az abban szereplő információkat pedig adatigényléssel ki is kérik a társaságtól.

A Jobbik szerint Budapest nem térdepelhet kukoricán a visszavont olimpiai pályázat miatt. Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője úgy fogalmazott, bicskanyitogató ahogy „Lázár János forráselvonással fenyegette meg a budapestieket”. A Jobbik szerint ugyanis nem a fővárosiak, hanem elsősorban a kormány tehető felelőssé az elmaradt olimpiai rendezés miatt. A kabinet ugyanis nem volt hajlandó érdemi párbeszédet folytatni az ügyben, amelyet más kérdésekhez hasonlóan erőből próbált meg átnyomni a lakosságon – fejtette ki Tokody Marcell.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.