Hazug, kétszínű kormány

Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka a Parlament tavaszi ülésszakának keddi napján a határzárral kapcsolatban jelentette ki, hogy a kormány 2015-ben hazug, kétszínű politikát folytatott, hiszen a határok védelméről papolt, de a menekülteket hagyta Nyugat-Európába átszivárogni. A határőrizeti területen lefolytatott eljárás szigorításával kapcsolatos törvényjavaslatról azt mondta, hogy nem ad válaszokat a legfontosabb kérdésekre.

A képviselő felidézte: a szocialisták már 2015. augusztusában azt javasolták, hogy a mene- dékkérelmeket a déli határ közelében bírálják el, ott alakítsanak ki normálisan felszerelt befogadóállomásokat és az európai szövetségekkel együtt teremtsék meg az elutasított menedékkérők hazatoloncolásának rendszerét. Szerinte ehelyett a kormány hazug, kétszínű politikát folytatott, hiszen a határok védelméről papolt, de a menekülteket hagyta Nyugat-Európába átszivárogni. Hozzátette: 2016-ban közel 50 ezer menekültügyi eljárást szüntettek meg, jelentős részben azért, mert a kérelmezők ismeretlen helyre távoztak, ami aligha kétséges, hogy Nyugat-Európát jelenti. Hangsúlyozta: az uniós és a magyar jog is ismeri a menekültügyi őrizet intézményét, ez a törvényjavaslat azonban nem a menedékkérők őrizetbe vételéről, fogva tartásáról szól, hanem a szomszédos országokra való rátolásukról. Úgy vélte: a kormány meg akarja nyerni a „ki tolja hatékonyabban a szomszédjára a problémákat versenyt”, azonban a „nemzeti önzés politikája” helyett, erőteljes, egységes uniós fellépésre lenne szükség.

Szerinte a javaslat a legfontosabb kérdésekre nem ad választ, így például arra sem, hogy mi lesz, ha a menedékkérő a jogerős döntés után nem hagyja el a tranzitzónát, vagy, hogy mi lesz, ha nem heti néhány száz, hanem menekültek tömege indult útnak. A képviselő a letelepedési kötvényekre, a moszkvai „magyar vízumgyárra” és sajtóban megjelent ukrajnai magyar útlevél visszaélésekre utalva úgy vélte: a magyar kormány jelenti az igazi nemzet- biztonsági kockázatot. Közölte: az MSZP tartózkodik fog a javaslatról szóló szavazáson.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.