Széljegyzet (4)

Csak röviden: hétfőn jogerősen 400 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte Gergényi Péter volt budapesti rendőrfőkapitányt a Fővárosi Ítélőtábla a 2006-os őszi eseményekkel összefüggésben elkövetett katonai bűncselekmények vádjával magas rangú rendőrök ellen indult büntetőperben. Felháborítóan enyhe a Gergényi Péterékre kiszabott büntetés – kommentálta a Fidesz közleményében a Fővárosi Ítélőtábla döntését.

Bárándy Péter szerint egy ilyen eljárás végén „visszajön az életkedve”, mert a korrekt tárgyalásokon érezhetően kizártak minden lehetséges külső nyomást, így a bírósági eljárás tökéletesen rendben folyt.

Lássuk be, azért az nagyon nagy szerencse, hogy nem kommentál bírósági ítéleteket a kormánypárt. Elképzelni sem tudom, mi lenne ellenkező esetben, vagy ha – isten ments, hogy ilyet feltételezzek! – megpróbálna nyomást gyakorolni a bíróságokra.

***

Az elsőfokú büntetőper két évig tartott, a Fővárosi Törvényszék 2015 októberében kihirdetett nem jogerős ítélete szerint Gergényi Péter elöljárói intézkedés elmulasztása, a per negyedrendű vádlottja – aki a TV székház ostrománál a rendőri erők helyszínparancsnoka volt – parancs iránti engedetlenség miatt a legenyhébb szankcióban, megrovásban részesült. A többi vádlott esetében elévülés miatt megszüntette az eljárást az elsőfokú bíróság. A másodfokú ítélet szerint nem bizonyítható az az ügyészi feltételezés, hogy van összefüggés a megvádolt parancsnokok mulasztásai és az alárendeltek túlkapásai között. Az eljárás megszüntetése az érintett vádlottaknál annyit jelent, hogy legfeljebb vétséget követhettek el, az azonban – ha egyáltalán megtörtént – már elévült.

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.