Kinyílt a bicska a zsebében!

Lendvai Ildikó vitriolos Facebook-posztban csodálkozik rá a miniszterelnök arcpirító, mindössze 742 ezer Ft megtakarítást feltüntető vagyonnyilatkozatára.

Sok évig voltam képviselő, nem is tudom, hány vagyonnyilatkozatot töltöttem ki – írja a Facebookon. Sok évig éltem képviselői fizetésből, nagyjából tudom, mire elég, mire nem. Több, sokkal több, mint az átlagbér, a (budapestiek esetében természetesen a többiekénél kisebb) költségtérítéssel együtt nettó 3-400.000 ft-om volt havonta. Kb. egy felsővezető diplomás bére. Ha leszámítom a magam inkább tücsök-, mint hangyatermészetét és kevéssé félretevős hajlamaimat, akkor is: ha valakinek nincs más legális vagy illegális jövedelme, vállalkozása, ebből önmagában nem fogja megvenni a fél országot. Olvasom a vagyonbevallásokról szóló tudósításokat. Eltekintve attól, hogy mindenkinek a másik vagyonbevallása büdös, némi joggal írta itt a Facebookon egy ismeretlen a dokumentumok fotója fölé: „77 magyar népmese”. Persze egyáltalán nem mind az, az összes politikust egyformán kriminalizáló előítéletek („mindegyik tolvaj”), nem sokkal jobbak, csak kevesebb sebet okoznak, mint a rasszista általánosítások.

Nem az zavar a bevallásokban, ha nagy vagyon, sok pénz szerepel bennük – ilyenkor persze elönt a sárga irigység, de ha látom a forrást, nem nyílik ki a zsebemben a bicska… Két esetben viszont kinyílik.

Az egyik, ha napnál világosabb, hogy egy feltüntetett jövedelem a pozícióval való visszaélésből származik. Ha Tállai András, az adóhatóság enélkül sem nyomorgó elnöke nem átall külön fizetést adatni magának azért is, mert állítólag főszerkeszti a hivatal közlönyét. Ha a képviselői fizetés mellé valaki még a nyugdíját is felveszi. Aki maga hozza a törvényeket, az ne hivatkozzon arra, hogy ez törvényes. Naná, hogy az. Vagy ha a földlicitben nyertes képviselő maga adott be törvénymódosítást, hogy az ilyen földeken a régi bérlők hosszú időre rögzített bérleti díja mégis fölemelhető legyen. Igaz, az emelés mértékére rá kell bólintania az Agrárgazdasági Kamarának. Micsoda véletlen, hogy a kamara elnöke…na, ki? Hát maga a szóban forgó képviselő. Nem takarja a csúnyaságot az a szépségtapasz, hogy bevallásában feltüntette a bérleti díjakat is.

A dührohamom második hullámát azok váltják ki, akik pedig éppen, hogy meg akarnak kímélni a gutaütéstől, ezért be sem írják a vagyonuk nagyját. Szegény miniszterelnöknek például csak 742 ezer Ft megtakarítása van. A statisztikák szerint egy átlagos magyar állampolgárnak 2,1 millió (na, ehhez is lenne kommentárom, mert utálok az átlag alatt lenni), vagyis háromszor annyi. Orbán az alsó harmadba tartozik. Azért a szüleit sem értem: a papa milliárdos üzletekhez jut, én a helyében nem tudnám elnézni, hogy a fiam a szemem láttára így csúszik lefelé.

Romániában most fogadtak el egy kormányrendeletet, amely szerint csak 200.000 lej, azaz 14 millió forint fölött számít bűncselekménynek a hivatali hatalommal való visszaélés. Az alatt csak gyerekcsíny, szóra sem érdemes. Gondolom, ott se kerül ennél nagyobb összeg a bevallásokba.

Ja! Hogy ott már többszázezer ember tüntet emiatt országszerte, és úgy tűnik, a kormány meghátrál? Ugyan már, azok csak románok! Ebből is látszik, milyen sokat jelent a magyar kultúrfölény.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.