Botka: nincs orbáni csoda

“A közelmúlt baloldali politikájánál messzebbre tekintő egyenlőségelvű politikára van szükség, ami szöges ellentéte az orbáni országképnek” – írta Botka László “Az igazságos Magyarországért” címmel tegnap megjelent írásában. A kormányfőjelölti programja első részét ugyanis a 168 Órában publikálta az MSZP elnöksége által támogatott, s más demokratikus pártok számára is ajánlott szegedi polgármester.

Botka arról írt, a harmadik köztársaság fennállása óta a baloldal még sohasem volt ilyen viharvert, de most történelmi feladat vár rá: megállítani a szélsőjobboldali populista nacionalizmust. Mint emlékeztetett: Orbán Viktor jólétet ígér a szabadság és a demokrácia feladásáért, de nincs orbáni csoda, ez hazugság, mert a jólét csak a kegyelteknek jár. Most kasztrendszer, feudalizmus épül – figyelmeztet Botka, aki szerint Magyarország csak akkor lehet sikeres, ha a “csak a legrátermettebb éli túl” felfogás helyett az “egy csónakban evezünk” mentalitás lesz elfogadott. Botka az igazságosság mellett érvelve azt is egyértelművé tette: “a következő baloldali kormánynak 2018-tól olyan gazdaságilag sikeres és prosperáló Magyarországot kell építenie, amely az igazságosságra épül. Az orbáni tekintélyelvű állam alternatívájaként az egyenlőség átfogó eszményén alapuló, sikeres baloldali állam eszményét kínálom.”

Botka egyébként a következő hetekben folytatja a programhirdetést, információink szerint további írásai jelennek majd meg a 168 Órában, miközben az MSZP elnökségének szerdai felhatalmazásával, Molnár Gyula pártelnökkel az oldalán tárgyal majd a lehetséges partnerekkel, a baloldali kispártokkal. A DK és az LMP is kész tárgyalni az MSZP miniszterelnök-jelöltjével, de szerintük még korai technikai kérdésekről beszélni. Nem zárta ki a Magyar Liberális Párt ügyvivője sem, hogy pártjuk beállna a szocialista Botka mögé, ha az MSZP kongresszusa őt jelöli majd hivatalosan is. Bősz Anett a Hír Tv-ben elmondta: az Orbán elleni harcban szüksége van a demokrata ellenzéknek egy hadvezérre, és erre Szeged polgármesterét tökéletesnek tartják.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.