Télapó tojta

Jó reggelt. Mára már minden bizonnyal mindenkihez megérkezett a Télapó, és szerzett sok-sok örömöt, meglepetést. Ezt ugyan már megtette pár nappal korábban is, amikor kormány-mikulásként (most kivételesen nem Vajna Andrásra gondolunk) napokon át hülyítette, mulattatta a jónépet – Erzsébet-utalványozás ürügyén. Mit ne mondjunk, volt is meglepetés, meg vidámság, szét is röhögtük magunkat. Vagy nem.

Fotó: HVG

Kezdődött jó egy hete ugye azzal, hogy Orbán Viktor bejelentette, karácsony előtt, de legkésőbb a két ünnep között minden nyugdíjas kap 10 ezer forintnyi utalványt. A nyugdíjasok iránti tisztelet kifejezése gyanánt. Aztán folytatódott azzal, hogy hogyan jut el az Erzsébet-utalvány a nyugdíjasokhoz – Lakner Zoltán szerint helikopterről kéne szórni – merthogy Lázár János szerint a posta drága. Meg is szülte azonmód a megoldást, majd a kormányhivatalok dolgozói kihordják. Volt is nagy öröm mindenfelé.

De itt még nincs vége, közben Tállai Andrást, a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi államtitkárát, a NAV-elnökét megkérdezte a Hír TV riportere arról, hogy miért kerül az államnak 15 ezer forintjába a nyugdíjasoknak adott tízezer forintos Erzsébet-utalvány. Tállaiban azonban fel sem merült, hogy az utalvány adóköteles, azaz itt valamiféle adóról lehet szó, hanem konkrétan azt hitte, a Miniszterelnökség időközben még Orbán tízezres ígéretét is megfejelte, és azt felemelte 15 ezerre.

Tállai: Úgy gondolom, hogy a kormánynak joga eldönteni, hogy most tízezer forint vagy tizenötezer forint. A kormány ülésén fog megszületni, hogy ez az összeg mennyi lesz. Ha a Miniszterelnökség ezt javasolja, nyilván megvitatja a kormány. Így van?

Azóta az Index a legszebb politikusi miniinterjúk egyikeként emlegeti a néhány másod- perces felvételt, ez szerintünk is Vida Ildikó-díjas produkció volt! A lap végül a NAV vezértől függetlenül is megtalálta a választ a kérdésre: a nyugdíjas megkapja a tízezer forintos utalványt, de tízezer forintra 49,98 százalék közteher jön rá. Azaz, az állam, mint kifizető teljesíti a rá is vonatkozó adójogszabályt.

Miután Tállai a kamerák előtt csinált hülyét magából, azt hinné az ember, hogy vége, ezt nem lehet tovább fokozni. De. Mert megszólalt ezügyben Kósa Lajos (is) és elmondta, hogy azért nem a postás viszi az Erzsébet-utalványt, mert akkor a nyugdíjas azt hinné, hogy az minden hónapban jár. Most mit mondjunk erre? Hogy ez hülye? Az hát – na és?

… Lázár János bejelenti: bocsi, mégis a postás viszi ki a nyomorult utalványokat. Nem baj, majd holnap Lali elmagyarázza, hogy de viszont nemzeti konzultációt indítanak nyolcvanmilliárdért, amiben majd elmagyarázzák a dőzsölő, de szellemi fogyatékos öregeknek, hogy nem fognak minden hónapban ilyen nagyvonalú ajándékot kapni szeretett kormányunktól, nehogy aztán erre rendezkedjenek be. (Kolozsvári Szalonna)

Kiderült, hogy a hivatalokban dolgozók nagyon nem akarnak beállni postásnak – pedig azt Lázár hogy kitalálta! – és a jópofa ötletet akkora felzúdulás követte, hogy végül le kellett fújni az egészet. A Miniszterelnökség kiadott egy közleményt, és ezzel hivatalossá is vált a nagy visszakozás. Aztán a közlemény kiadása után nem sokkal megjelent az a hír is, hogy a karácsonyi utalvány mellé – minő véletlen – a miniszterelnök névre szóló levelét is megkapják a derék érintettek, csakhogy legyen fogalmuk arról, kinek is köszönhetik ezt a jótéteményt. Így aztán a végire csak kiderült, nem a spórolás volt az oka, hogy a posta helyett a kormányhivatalnokokkal akarták kihordatni az utalványokat.

Végül mégis a túl drágának nevezett Magyar Posta fogja kivinni a nyugdíjasok ünnepi Erzsébet-utalványát, meg az Orbán-levelet is. Lázár pedig várja a gyors és olcsó ajánlatot, hogy ki ne fussanak az időből. Így aztán boldog, vidám, mókával teli Miklós-nap lett az idei. És még jön a karácsony is…

Isten éltesse a Miklósokat!

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.