Közelít a tél (CBFM)

„Milyen az a társadalom, amelyik hagyja az embereket megfagyni vagy éhen halni?” 

És éjszakánként már mínuszok vannak, megjöttek a hajnali fagyok. És menetrendszerűen megjöttek a kormánypárti politikusok is, akik sorra tartják szokásos sajtótájékoztatóikat arról, mennyi mindent tettek a hajléktalanokért. Idén az utcán alvó emberek kérdése még a Vajna-féle TV2 ingerküszöbét is átütötte, ahol november elején egy empatikusnak nem nevezhető riportban* dolgozták fel a józsefvárosi hajléktalanok kérdését. De bármilyen ízléstelen is volt maga a műsor, az általa felvetett probléma valós – írta tegnap az Index.

Fotó: Marjai János / MTI

A politikusok visszatérő mantrája, hogy az ellátórendszer gondjai lényegében megoldottak, aki ennek ellenére sem akar bevonulni, az ellen joggal lehet rendészeti eszközökkel fellép- ni. A tényleges számok ehhez képest merőben mást mutatnak, 30 ezer hajléktalanra jut nagyjából 10 ezer férőhely. A legnagyobb baj, hogy nincs út a hajléktalan-létből a bérlő- létbe, és ezt a lépcsőt egyelőre szinte kizárólag kicsi civil szervezetek próbálják megteremteni, míg a hasonló állami program drága és csak keveseknek szól, az uniós pályázatokból pedig pont a legalkalmasabb jelölteket zárnák ki.

Gondolkodás és kormányzati felelősségvállalás nélkül nem fog menni. A hajléktalan emberek vegzálása választáskor fontos, különben a rendőrök sem szeretik. A jelenlegi józsefvárosi lakásgazdálkodás a hajléktalangyártást fokozza. Az önkormányzatunktól származó és állami támogatást élvező LÉLEK-program brutálisan drága és kevés embernek segít, érdemes lenne a civil kezdeményezésű, teljesen más szemlélettel dolgozó programoknak is teret adni. (8ker)

Mindehhez képest az, hogy most éppen elvitték az ülőkéket a Népszínház utcai villamos- megállókból, hogy ne legyenek ott hajléktalanok, csak kisstílű ótvarkodás. Ugyanolyan, kisstílű, gonosz és hazug, mint amilyen előtte a Kiscsibész téren történt – Kaiserképviselő aggódó fotózgatása közepette.

Hosszú, de tessék elolvasni a már fentebb belinkelt „Miért alszanak annyian a Blaha aluljáróban?” című Index-cikket, alapos és tanulságos. Aztán ezek után: vidám, boldog (?) Mikulást mindenkinek!

Camara-Bereczki Ferenc Miklós (CBFM) – Józsefváros, Magdolna negyed

***

*Egész egyszerűen el sem akarom hinni, hogy ezt a riportot látom, amelyben minden van, ami undorító és gonosz, de semmi nincs, ami a dolgok hátterére rávilágítana, semmi, ami emberi, ami gondolkodásra késztet, ami előre vinne és ami értelmes. (comment.blog.hu)

(Forrás: A mi Józsefvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.