Büntetőjog, mint eszköz

Most csütörtökön rendezvényt tartott az Új Köztársaságért Alapítvány és a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége Európai Parlamenti Képviselőcsoportja, címe: „Bűntetőjog, mint eszköz az illiberális állam kezében”.  Vendégek, beszélgetőtársak voltak a magyar „igazságszolgáltatás” áldozatai, úgymint Lakos Imre, volt alpolgármester, Császy Zsolt, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt volt értékesítési igazgatója, Juhász Ferenc, volt honvédelmi miniszter és Herényi Károly, az MDF volt frakcióvezetője. Akik többek között elmondták, hogy a kormányoldal miképpen használta stigmatizálásra a büntetőpereket, és hogy milyen módszerekkel akartak/akarnak kiiktatni embereket a közéletből.

Más: Juhász Ferenc ügyvédje, Helmeczy László Polt Péternek írt levelében azt kérdezte a legfőbb ügyésztől: elisme­ri-e az ügyészség a polgári jogi felelősségét a védence ellen öt éven át tartó és végül felmentéssel végződött büntetőügyben. Ha igen, azt javasolta, hogy tárgyaljanak a Juhászt és hozzátartozóit megillető kártérítésről, ha nem, bírósághoz fordul. (A teljes cikk a Népszabadságon itt olvasható el.)

Június 20-án jogerősen felmentette a hűtlen kezelés vádja alól Juhász Ferenc volt honvédelmi minisztert és szocialista parlamenti képviselőt a Fővárosi Ítélőtábla. Öt év után a bíróság kimondta, Juhász nem követett el bűncselekményt, amikor szolgálati lakáshoz segítette államtitkárát, Fapál Lászlót, aki később kedvezményesen meg is vásárolhatta azt.

És akkor most térjünk vissza egy röpke pillanatra a Fidesz befuccsolt, koncepciós perekkel tarkított „elszámoltatásához”. Miután felmentették Juhász Ferencet és Fapál Lászlót – merthogy nem követtek el semmi törvénytelent – kiderült, hogy mindez sokba kerülhet – nem, nem a Fidesznek –, az adófizetőknek. Nagyon bírnám, ha valamelyik elszámoltató, például a jó Budai Gyula előmászna a dinnyéi mögül, és sűrű bocsánatkérések közepette kicsengetné azt a pár száz millió forintot, amibe mindez kerül. (Bár a tönkretett életeket ezzel sem lehet helyrehozni…)

Hunvald György

(Forrás: Hunvald-blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.