Minden felelősség a kormányé!

Stratégiai élelmiszerkészletek kormányzati létrehozását sürgette Komjáthi Imre szocialista országgyűlési képviselő szerdán a Spirit FM rádióban.

„Fontos lenne mindenképpen, hogy ezek a tartalékok rendelkezésre álljanak” – jelentette ki az MSZP elnökhelyettese a rádió Aktuál című műsorában. „Fel kell készülni (…) az országnak, és az emberek biztonságérzete szempontjából szerintem fontos lenne, hogy legyenek ilyen élelmiszer-tartalékok” olyan váratlan helyzetek esetére, mint például az orosz-ukrán háború – hangsúlyozta.

Erre fel is hívta a kormánypártok figyelmét a Parlamentben hétfőn, de Farkas Sándor államtitkár azt válaszolta neki: Magyarország e tekintetben stabil lábakon áll, gabona- készletei elégségesek, illetve bármikor be tudja szerezni szükségleteit az európai piacról. „Azt mondták, hogy nincs itt semmi látnivaló. (…) Innentől kezdve (…) minden felelősség a kormányé” – szögezte le Komjáthi.

Agrárszakemberek elmondták: Ukrajna nemcsak Európa, de az egész világ egyik legfontosabb gabonatermesztője. Komoly problémák adódnak már most is amiatt, mert nem terem ott elég gabona; de arról is beszámoltak, hogy az oroszok „lenyúlják”, ami megterem – mondta el.

Hivatkozott arra is, hogy az Orbán-kormány már évekkel ezelőtt megkezdte a stratégiai készletek felszámolását, részben azért, mert a Tartalékgazdálkodási Nonprofit Kft. „zűrös ügyekbe keveredett”, többek szerint a 2015-ös brókerbotránnyal is összefüggésben.

Komjáthi elmondta: az ilyen tartalékok képzése azért is fontos, mert akár a pandémia alatt is kialakulhatott volna regionális élelmiszerhiány, így is világszerte több helyen „káosz” alakult ki, míg nem tisztázódott, ki hová mehet, illetve szállíthat.

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.