Londonban ciki csikket eldobni

Hogy csinálják az angolok?

Akik az utóbbi években jártak Londonban, tapasztalhatták, hogy a város, főleg a parkok a korábbi évekhez képest egyre tisztábbak. Bizonyára sok oka van a változásnak, de ezek között fontos szerepet játszik az a fajta szemléletváltás, amely a civilek kitartó munkájával jött létre. A városban több mint 25 éve rendeznek Clean & Green kampányokat, amelyekkel arra bátorítják az ott élőket, hogy vegyenek részt közösségi takarításokban, fogjanak össze, tisztítsák meg, szépítsék a köztereket.

Az angol fővárosban az április minden évben a tisztaság hónapja, amikor – a felhívás szerint – az utcák és parkok iránti szeretetet takarítással lehet kifejezni. Versenyt is hirdetnek így nem is annyira meglepő, hogy az akcióban résztvevők a 2022-es a tavaszi nagytakarítási alkalmával közel félmillió zsák szemetet szedtek össze. A közösségi takarítás mellett előadásokkal és fesztiválokkal is igyekeznek kedvet csinálni a közös  munkához.

Azt, hogy az ilyen kampányok nem csak direkt módon hatnak, egy másik kezdeményezés, a „Clean Parks for London” bizonyítja. Ez a kampány a civil szervezeteken kívül az önkormány- zatokat is bevonja. Kutatásokkal bizonyították, hogy a nagy mennyiségű szemét miatt az emberek nem érzik magukat biztonságban, és nem szívesen sportolnak, kapcsolódnak ki a parkokban. Rávilágítanak, hogy mekkora és milyen költséges problémát okoz a szemét. Azt a pénzt, amit a rendkívüli takarításokra kell fordítani, elkölthetnék parkfejlesztésekre is – állítják, hozzátéve, azt remélik, hogy egyre több embert ösztönöznek arra, hogy felelősséget vállaljanak a tisztaságért.

A kampányok pedig szemlátomást működnek, a londoniak igyekeznek megtartani a saját kezűleg megteremtett tisztaságot és hirdetik, hogy Londonban ciki eldobni a csikket.

Erzsébetváros Hírei / Erzsébetváros Önkormányzata

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.