E-roller: június 1-től pénzbírság

A fővárosi közterületeken is büntetés jár majd a szabálytalan helyen leparkolt e-rollerekre – erről döntött a Fővárosi Közgyűlés. Az elfogadott módosítás szerint június 1-től pénzbírságot szab ki a főváros a „tetszőlegesen leparkolt kölcsönzési célú mikromobilitási eszközökre”.

Erzsébetvárosban már sokkal korábban, 2020-ban megszületett az a rendeletmódosítás, amely a rollerek rendezettebb elhelyezését célozta, tekintettel arra, hogy a szétdobált, út közepén, balesetveszélyes helyen hagyott járművek sok közlekedési konfliktust okoznak. A két évvel ezelőtti szabályozás közterület használati díjat írt elő a szolgáltatóknak, és kijelölte azokat a helyeket, ahol az ilyen eszközöket szabályosan le lehet állítani. A képviselőtestület áprilisi ülésén egy újabb rendeletmódosítással tovább pontosította a rollerek használatára vonatkozó szabályokat és az ezek megszegéséért járó szankciókat.

Ezek azonban csak a kerület tulajdonában álló közterületekre vonatkoznak, a fővárosi utakra nem. Ezért fontos, hogy megszületett a fővárosi rendelet, amely kimondja: nyártól kizárólag a kijelölt mikromobilitási pontokon lehet majd leparkolni az ilyen járműveket. Minden más eset jogosulatlan közterület-használatnak minősül, és ezért a közterület használatért felelős üzemeltetővel szemben naponta és eszközönként ötezer forint büntetés alkalmazható.

Bár a bírságot a szolgáltatóknak kell megfizetni, megvan a lehetőségük arra, hogy ezt tovább hárítsák a renitens felhasználókra.

A mikromobilitási pontokon való elhelyezés kötelezettségének bevezetése több ütemben valósul meg. Erzsébetváros belső részein, az V., VI., és VIII. kerület egyes belső részeivel egyetemben, azonnal június 1-től alkalmazható lesz ez a szabály.

Kiemelt célja Erzsébetvárosnak és a fővárosnak, hogy rendet tegyen ezen a téren is, mert az eldobált rollerek rontják a városképet, balesetveszélyesek. Mikromobilitási pontok egyaránt találhatók kerületi és fővárosi tulajdonban lévő útszakaszokon is. Ezeket azonos feltételekkel használhatják majd a kölcsönző cégek.

Erzsébetváros Hírei / Erzsébetváros Önkormányzata

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.