Vas András: Húsvét után

Közel ötezer új fertőzött, 106 halott, több, mint másfélezren kórházban, akik közül félszázan lélegeztetőgépen küzdenek az életükért, az aktív fertőzöttek száma még mindig 77 ezer fölött. Ezek az első hivatalos adatok azóta, hogy Müller Cecília országos tisztifőorvos az ünnepek előtt bejelentette, az operatív törzs döntése értelmében az Országos Mentőszolgálat kiszáll a Covid-gyanús esetek teszteléséből.

Vagyis a háziorvosok már nem kérhetnek pácienseik számára PCR-tesztet a mentőktől sem otthonra, sem a mintavételi állomásokon. Aki gyanús lesz a dokinak, az saját kontóra végeztetheti el a tesztet, ami potom 14-19 ezer forint. Persze fejenként, mert az egy fedél alatt élő, közvetlen hozzátartozókat is illik ilyenkor megvizsgálni, vagyis a fenti összeget lehet szorozgatni kettővel, hárommal, néggyel, öttel, akár feljebb is, tetszés szerint.

A másik verzió a jóval olcsóbb, ám hatékonyságában bizonytalanabb gyorsteszt, a harmadik pedig a beoltottság/hit/felelősségtudat teljes hiánya alapján a vállrándítás, hogy minek a teszt, tavasz van, a megfázás, az influenza, megannyi felsőlégúti vírus kedvenc időszaka, nem is biztos, hogy koronavírus, kapar ugyan kicsit a torok, meg a fej is hasogat, de csak néhány napig, ezt mindenki kibírja. Még azok az idősek is, akik közé a szociális otthonokba mostantól mindenféle tesztelés nélkül küldik vissza a kórházi betegeket.

Már nincs kötelező maszk, nincs létszámkorlát, és lám, a mindig óvatos, állandóan kezet mosató, a gyerekek kezéből még a nyunyókát is kicsavartató Cecília asszony visszaparan- csolta a mentőket is, azaz, ha nem is hivatalosan, mert annak utólag számon kérhető nyoma maradna, tehát csak így utalva-összekacsintva kimondatott: a járvány lecsengett. A többi csak számok, statisztika, rideg, érzelemmentes adatsor. Mint például, hogy koronavírus miatt itt eddig 46 ezren haltak meg.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.