Mától újra kiírható az időközi

A koronavírus-járvány miatt nem lehetett időközi választást és népszavazást kitűzni, a kitűzött választások pedig elmaradtak.

Amennyiben a helyi önkormányzat vagy a nemzetiségi önkormányzat képviselő-testülete 2020. november 6-a és 2022. április 9-e között mondta ki feloszlását, a kiírásra vonatkozó döntés április 10-étől hatályos, ekkortól lehet kiírni az időközi választást.

Amennyiben a korábban kitűzött választásokat a koronavírus-világjárvány második hulláma elleni védekezésről szóló törvény alapján nem lehetett megtartani, de már jogerőssé vált a jelöltek és listák nyilvántartásba vétele, akkor további jelöltet vagy listát már nem lehet állítani a választásra, az elmaradt választást pedig április 10-15. között kell kitűzni, május 8-ára.

Április 10-étől kezdeményezhetők a helyi népszavazások is, a már folyamatban lévő helyi népszavazási eljárások koronavírus-járvány miatt megszakadt határidejei április 10-án újrakezdődnek. A ki nem tűzött és az elmaradt helyi népszavazásokat április 24-éig kell kitűzni. A szünetelő helyi népszavazási aláírásgyűjtések esetében a helyi választási iroda vezetője új hitelesítési záradékkal látja el az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát, és azt átadja a szervezőnek. A szünetelés időtartama nem számít bele az aláírásgyűjtés határidejébe.

A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint legalább mintegy 150, a koronavírus-járvány miatt elmaradt időközi önkormányzati választást kell megtartani.

Forrás: MTI/Hírklikk

*

Nálunk a kerületben már másfél éve nincs képviselője a 4. sz. választókörzetnek, mivel Borka-Szász Tamás (DK) 2020. október 16-án lemondott egyéni mandátumáról, miután önkormányzati irodájában áramlopás gyanúja miatt házkutatást tartott a Nemzeti Nyomozó Iroda. Ezt követően – mivel a törvény szerint 120 napon belül időközi választást kell kiírni a választókerületben. (2013. évi XXXVI. törvény a választási eljárásról, 8. §) – a kerület Helyi Választási Bizottsága 2021. január 24-re kiírta az időközit a választókerületben – de közbeszólt a koronavírus-járvány, és a választás elmaradt.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.