Ujhelyi: Hazudik a kormány

Hazudik a kormány arról, miért tartják vissza az uniós pénzeket. A Fidesz azért fogadta el a gyermekvédelmi törvényt kifogásolhatónak és homofóbnak tartott részekkel, hogy az ebből adódó konfliktusra tudja fogni a forrás-befagyasztást annak valódi indokai helyett.

„Jobban hangzik, hogy az óvodai nemváltoztató műtétek megakadályozása miatt tartják vissza az uniós támogatásokat, nem pedig a súlyos állami korrupció, az uniós pénzek kifogásolható felhasználása vagy a jogállamiság leépülése miatt” – mondta Ujhelyi István online sajtótájékoztatóján, hozzátéve: csak az elmúlt hónapokban 320 milliárd forintnyi előleg maradt bent a brüsszeli büdzsében amiatt, hogy Magyarország benyújtott programját a korrupcióval összefüggő kifogások miatt az Unió egyelőre nem fogadta el.

Az MSZP európai parlamenti képviselője ismertette azt a hivatalos válaszlevelet, amelyet az Európai Bizottság főtanácsadója, Johannes Luebking küldött számára az ügyben.

Eszerint a Bizottság folyamatosan együttműködik a magyar hatóságokkal és továbbra is konstruktívan dolgoznak, ahogyan azt minden tagállam esetében megtették annak biztosítása érdekében, hogy a magyar terv megfeleljen a rendelet célkitűzéseinek és követelményeinek „Ez bizalom és hitelesség kérdése” – olvasható a főtanácsadó levelében, ami Ujhelyi szerint egyértelműsíti, hogy nem az úgynevezett gyermekvédelmi törvény, hanem a „bizalom és hitelesség” hiánya, valamint az uniós kritériumoknak való sikertelen megfelelés a források visszatartásának valódi okai.

Az MSZP politikusa emlékeztetett, hogy az ügyben két hónappal ezelőtt írásban kért tájékoztatást az Orbán-kormány által delegált magyar biztostól, Várhelyi Olivértől. Ebben azt kérdezte, van-e tudomása Várhelyinek arról, hogy Brüsszel a „gyermekvédelmi törvény” miatt részesíti hátrányban Magyarországot, és amennyiben ez nem így van, jelezte-e a magyar kormány felé, hogy súlyosan megtévesztik a nyilvánosságot. Ujhelyi elmondása szerint azonban Várhelyi nem válaszolt.

Ujhelyi arról is beszélt, hogy nemcsak a helyreállítási alap forrásai, de a következő hétéves uniós költségvetésből Magyarországnak járó pénzek is veszélyben lehetnek, hiszen hamarosan hivatalosan is elindul a jogállamisági mechanizmus, amelynek előfutáraként az Orbán-kormány nemrég részletes levelet kapott az Európai Bizottságtól.

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.