Korszerűsítés = rezsicsökkentés

A Fidesz cserben hagyta az otthonaikat tűzifával fűtő családokat is.

A rezsicsökkentés bevezetése óta 67%-kal nőtt a tűzifa ára, amelyet leginkább a szegényebb háztartások használnak otthonaik fűtésére. A Fidesz cserben hagyta a nélkülözőket ugyanis egyrészt azoknak adott nagyobb kedvezményt, akik sokat fogyasztanak és amúgy is könnyebben kifizetik a számlákat, másrészt pedig nem képes megvédeni az országot a drágaságtól. Így pedig rengetegen arra kényszerülnek, hogy még a hulladékot és a műanyagot is elégessék azért, hogy ne fagyjanak meg a rosszul szigetelt otthonaikban.

A magyar emberek jelentős hányada szeretné energetikai szempontból korszerűsíteni otthonát, és csökkenteni a rezsiköltségeit, de nincs rá pénzük. Számukra a kedvezményes hitelkonstrukciók vagy önerőt igénylő szűkös kormányzati programok semmilyen segítséget nem jelentenek.

Az MSZP-nek azonban konkrét javaslatai vannak, hogyan lehet segíteni a cserben hagyott sok millió embernek a kormányváltást követően. Az energiaszegénység csökkentése érdekében egy olyan széles körű energiahatékonysági, lakásfelújítási támogatási program elindítására van szükség, amely egyszerre követ fenntarthatósági és szociális szempontokat. Ennek részeként támogatnánk az épületek szigetelésének korszerűsítését, a szénnel, fával és gyakran szeméttel fűtött kályhák lecserélését. Ezekkel az intézkedésekkel ugyanis jelentősen csökkenteni lehetne a szegény háztartások rezsiköltségeit, valamint a súlyosan egészségkárosító, bel- és kültéri légszennyezést. A program egyben ösztönözné a megújuló energiaforrások lakossági felhasználását, még a legszegényebb háztartások számára is.

Azt akarjuk, hogy a családok – fiatalok, idősek, aktívak és nyugdíjasok – önerő és hitel nélkül, uniós források és állami támogatások felhasználásával növelhessék otthonaik energiahatékonyságát: szigeteléssel, nyílászárók cseréjével, a fűtés modernizálásával.

Az MSZP úgy gondolja, hogy a fenntartható, emberhez méltó otthon olyan alapjog, amelyet mindenki számára biztosítani kell.

MSZP

Bővebb információ: Korózs Lajos, a Népjóléti bizottság elnöke

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.