Emlékezés Kemény Henrikre

Ezelőtt 10 évvel, 2011. november 30-án ment el örökre Kemény Henrik, Kossuth-díjas bábművész, Vitéz László, Hakapeszi Maki és Süsü életre keltője. Gyerekként idejét a család bábos-bódéjában töltötte, hatéves korában kezdett játszani. Első figuráját tíz évesen 1935-ben faragta ki, és alig 20 évesen vette át munkaszolgálatban eltűnt apjától a bábszínházat.

A családi bábszínház államosítása után az Állami Bábszínházban dolgozott, de később visszatért a vándorszínházhoz. Ő alapította az első vidéki bábszínházat, Győrben. 2002-ben kiváló művész címmel, 2005-ben Kossuth-díjjal tüntették ki a hazai vásári bábjáték legtisz- tább hagyományainak őrzése és terjesztése érdekében végzett tevékenységéért, legendás művészetéért. 2008-ban Prima-díjat kapott. A Kossuth-díjból alapította a Korngut–Kemény Henrik Alapítványt. “Amíg fel tudom emelni a kezemet, addig játszani akarok” – mondta.

Kemény Henrik majdnem négy évtizeden keresztül élt Erzsébetvárosban, a kerület díszpolgára volt, a Vörösmarty utca 20. alatt emléktábla tiszteleg munkássága előtt.

Erzsébetváros Hírei / Erzsébetváros Önkormányzata

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.