Budapest díszpolgára lett Iványi

A főváros díszpolgára lett Iványi Gábor metodista lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, a hajléktalanokat segítő Oltalom Karitatív Egyesület elnöke – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester a MET templomában, a békásmegyeri Megbékélés Házában, ahol Iványi Gábor rendhagyó vasárnapi istentiszteletet tartott. Hívők és nem hívők gyűltek össze – több százan maszkban, a templomban és annak parkosított udvarában -, hogy az istentisztelet meghallgatásával szolidaritásukat fejezzék ki az Iványi által vezetett szervezetekkel, s egyúttal tiltakozzanak az ellen, hogy a kisegyházat a jelenlegi politikai hatalom minden eszközzel próbálja ellehetetleníteni.

A nehézségek ellenére szívemből mondom, jobb a kerekek alatt lenni, mint egy lenni a kerekeknek akár csak egy küllőjével is, amelyek eltaposnak bárkit vagy csendben tűrik, hogy törvénytelenség és képmutatás folyjon ebben az országban, úgymond a kereszténység örve alatt

– fogalmazott Iványi Gábor.

Hozzátette: nem fognak félreállni, s bár a hatalomnak minden eszköze megvan, hogy erőszakot alkalmazzon, ha kell, ők ezt az erőszakot el fogják szenvedni. – Én abszolút ateista vagyok, szín tiszta szolidaritásból vagyok itt. Bár nem járok templomba, most azért jöttem mégis el, mert elfogadhatatlannak tartom, amit az Orbánék Iványiékkal művelnek. Ha valakik, hát ők megérdemelnének minden támogatást- nyilatkozta lapunknak az egyik résztvevő. A vasárnapi istentiszteleten Karácsony Gergely mellett több más közéleti szereplő is megjelent, mint Kuncze Gábor egykori belügyminiszter, Mécs Imre, Demszky Gábor korábbi főpolgármester, Molnár Áron (Noár) színész, aktivista vagy Donáth Anna, Momentumos európai parlamenti képviselő.

Lapunk többször is beszámolt a MET-et és az Oltalom Egyesületet ért igazságtalanságokról, az idei tanévben például 95 millió forintot vont el a MET iskoláitól az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra hivatkozva, hogy az ott zajló munka “nem megtérülő”. Ezzel mintegy 2500 szociálisan hátrányos helyzetű gyermek oktatása, az intézményekben dolgozók állása vált bizonytalanná. A MET-et hivatalos egyházi státuszától is megfosztották a 2012-es egyházi törvény értelmében, s bár azóta az Alkotmánybíróság és az Emberi Jogok Európai Bírósága is megállapította, hogy ez jogsértő volt, egyházi státuszuk továbbra is rendezetlen.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.