Jöhet a népszavazás a Fudanról

Egyhangúlag támogatta a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely népszavazási kérdését a Fudan Egyetemről, vagyis elindulhat az aláírásgyűjtés, a kínai egyetem budapesti kampuszát előkészítő törvény visszavonására.

Továbbengedte a Nemzeti Választási Bizottság Karácsony Gergely főpolgármester és miniszterelnök-jelölt magánszemélyként benyújtott népszavazási kérdését, amely a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának előkészítését célzó idén nyári törvénycsomag visszavonásáról szól.

A testület egyhangúlag támogatta Karácsony kérdését, amely így szólt:

„Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?”

A fenti kérdés a nyáron, heves ellenzéki tiltakozás és tízezres budapesti tüntetés ellenére, a kormánypártok javaslatára hozott törvény visszavonását célozza. Azzal a kormány a kínai Fudan Egyetem budapesti kampuszának létrehozását alapozta meg. A jogszabály végrehajtá- sával ugyan az állami szervek az elmúlt hónapokban nem siettek, aztán erősen belehúztak: bejegyzik a leendő egyetemet fenntartó vagyonkezelő alapítványt – kuratóriumában érdekes személyekkel –, amely ingyenes juttatásként rögtön meg is kap több állami területet a beru- házási helyszínen. A Fudan miatt Karácsony jelezte, hogy a főváros megvétózza az atlétikai vb-t, és bár ez inkább tűnik politikai blöffnek, a főpolgármester kitart amellett, hogy megakadályozhatja a rendezvényt, amire a szövetség pedig úgy készül, hogy megtartják.

A döntés után Karácsony Gergely jelezte: „ha a Fidesz trolljai” nem támadják meg ezt a jóváhagyó döntést, akkor már szeptember 15-én elindulhat az aláírásgyűjtés a témában. Kérdésenként 200 ezer érvényes aláírást kell ugyanis benyújtani ahhoz, hogy az Országgyűlés kiírja a referendumot.

(Forrás: HVG)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.