Kémprogram után kutatnak

Szinte minden ellenzéki párt tesz lépéseket a megfigyelési botrányt követően, Karácsony, Hadházy és Fekete-Győr is bevizsgáltatja a telefonját.

A Narancs.hu több ellenzéki pártot és politikust is megkérdezett arról, tesznek-e biztonsági intézkedéseket a múlt hét végén kirobbant Pegasus-botrány nyomán. Fekete-Győr András éppen nyaral, de ha visszatér, biztosan bevizsgáltatja a telefonját – ezt a tájékoztatást kapta a lap Momentum sajtóosztályától.

A Jobbiktól azt közölték a Naranccsal, hogy egyelőre nem tapasztalták a Pegasus jelenlétét, bár ezt kizárni 100 százalékosan még nem tudják. „Éppen ezért az elmúlt napokban az Amnesty International és a Citizen Lab által kidolgozott módszerekkel vizsgáljuk át az érintett készülékeket és a kommunikációt. Eddig nem tapasztaltuk a Pegasus és a kisebb médiafigyelmet kapott, de hasonlóan veszélyes Candiru jelenlétét” – közölte a párt sajtóosztálya. 

Az MSZP részéről Kunhalmi Ágnes társelnököt érte el a lap. A politikus szerint a szocialista pártnak is megvannak a saját védelmi rendszerei, és mindent megtesznek az illegális megfigyelés ellen – ennél többet éppen biztonságuk érdekében nem akart elárulni. A Párbeszédtől azt közölték, hogy társelnökeik – Szabó Tímea és Karácsony Gergely főpolgármester – a közeljövőben igyekeznek bevizsgáltatni a telefonjaikat, és a további lépésekről a vizsgálat eredményétől függően döntenek.

A DK szintén ellenőrzésre készül. Az LMP nem keres kémszoftvert – mint jelezték, ők az Országgyűlés Hivatala által biztosított és szervizelt készülékeket használják – de az Ungár Péter és a jobbikos Stummer János által összehívott nemzetbiztonsági bizottsági ülésen választ várnak kormány megfigyelési ügyben betöltött szerepéről és az esetleges jogsértésekről. 

Átvilágításra viszi telefonját Szél Bernadett és Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, illetve Márky-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester is – írja a Narancs.hu.

(Forrás: 168 óra)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.