Ha Orbán megy, több nyugdíj jön

El fogjuk érni, hogy Magyarországon is kormányzati kötelezettség legyen annak biztosítása, hogy egyetlen nyugdíjasnak se kelljen azon gondolkodnia: miből vesz ételt vagy miből fizeti a rezsit – fogalmazott Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, a brüsszeli Európai Történelem Háza előtt tartott online sajtótájékoztatóján.

Az MSZP európai politikusa rámutatott: az európai közösség ismét jelentős átalakulás előtt áll, az integrációnak pedig bizonyos pontokon mindenképpen mélyülnie kell. Ujhelyi példaként emelte ki, hogy az EU-ban erősíteni kell a stabilitást és a működőképességet, valamint az ellenállóképességet a „sorsközösségünk” ellen ténykedő „politikai akarnokokkal” szemben. Az európai parlamenti képviselő arról is beszélt, hogy az EU átalakítása során kiemelten fontos lesz a 2017-ben, Göteborgban elfogadott szociális pillér céljainak érdemi megvalósítása, ez jelenti ugyanis az európai közösség emberközpontúságának régóta szükséges és valódi megerősítését. Ujhelyi a sajtótájékoztatón ezzel kapcsolatban az általa javasolt és részben kidolgozott Európai Egészségügyi Unió koncepcióját hozta fel példaként, de az MSZP és Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt céljai között szereplő európai minimálbér és európai minimum-nyugdíj megvalósíthatóságát is kiemelte.

A szocialista politikus szerint igazságtalan, hogy míg Magyarországon a nyugdíjminimum összege 28.500 forint, addig ugyanez Hollandiában eléri a 350.000 forintot. Ujhelyi rámutatott, hogy az MSZP javaslata szerint a nyugdíjminimumot hazánkban 70.000 forintra kell emelni, a nyugdíjszámítást pedig az úgynevezett svájci indexálás alapján javasolják végrehajtani, ami elsősorban az alacsony nyugdíjjal rendelkező szépkorúaknak nyújt segítséget. A szocialista politikus rámutatott, hogy az MSZP által létrehozott online nyugdíjkalkulátorral mindenki kiszámíthatja: mennyivel jár majd jobban egy kormányváltás esetén és mennyivel több nyugdíjat fog kapni a javasolt módosításokkal.

Ujhelyi István hangsúlyozta, hogy az európai szociális pillérben lefektetett elvek kimondják: mindenkinek joga van a méltó élethez és az elegendő anyagi javakhoz időskorában. A szocialista politikus hozzátette: el kell érni, hogy az európai minimum-nyugdíj programja valósággá váljon, ehhez azonban a célkitűzések megfogalmazása még nem elegendő. Hozzátette ugyanakkor, az mindenképpen előrelépés, hogy elindult már a szociális pillérrel kapcsolatos cselekvési terv kidolgozása, amely a nyugdíjasokat érintő kérdésekben is végül áttörést hozhat.

Az MSZP nyugdíjkalkulátora ITT érhető el.

Brüsszel/Budapest – 2021.07.15.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.