Európával összhangban

Európával összhangban a magyar kormányváltáskor teljes szociális fordulat következik. A fideszes szélsőjobbnak 10 hónapja maradt a bukásig, ezután Magyarország visszatér Európa demokratikus közösségébe és elkezdi a felzárkózást.

Szerda éjfélkor zárul a demokrata választási szövetség programjának konzultációja, a következő pár hétben véglegessé válnak az előválasztási jelölések, és július végén elindul az előválasztási kampány – mondta Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke hétfő este az ATV Egyenes beszéd című műsorának vendégeként.

A szocialisták és a DK közti átigazolásokról kérdezve az MSZP társelnöke elmondta,

„23.-áig mozgások még lesznek: jönnek hozzánk DK-s országgyűlési képviselők, és el is ment tőlünk, aki a DK-ba ment, de 23.-a után ez megszűnik. Amikor hatosztatú tér van egy ellenzéki térfélen, akkor ez teljesen természetes”.

Reagálva arra, hogy BAZ megyében az MSZP saját jelöltet indít egy jobbikos jelölttel szemben, megjegyezte, éppen ez az ellenzéki előválasztás lényege: a választók döntik majd el egyéni képviselői és minisztereknök-jelölti szinten is, hogy ki versenyezzen a Fidesz jelöltjével.

„Ma egy hibrid megoldással választjuk ki a jelölteket: a hat párt összefogott és meghatározott egy szabályrendszert és eldöntött bizonyos dolgokat, ez teljesen normális (…), mindenütt a politikában így csinálják. Alkalmazunk egy demokratikus eszközt, (…) bevonjuk a választókat, hogy kit szeretnének igazán”.

Kunhalmi Ágnes, aki az interjú előtt épp Berlinből tért haza az európai szocialista miniszterelnökök, pártelnökök találkozójáról, elmondta, a szöveg pontos ismeretében állásfoglalást hoztak az LMBTQ társadalmi kisebbségeit üldöző magyar törvényről. Leszögezte, a törvény nem a melegekről, sőt, nem is a pedofilokról szól csak egy újabb eszköz a Fidesz részéről, hogy hergelje az övéit, megossza az ellenzéket és megszólítsa az európai szélsőjobbot.

„Született egy közös nyilatkozat, amely elítéli azt, hogy köztörvényes bűnözőkkel keverjenek társadalmi kisebbségeket és meghurcolják őket (…): ez a dokumentum megszületett”.

A berlini esemény után az MSZP társelnöke bejelentette, a Salvini-Kaczinsky-Morawiecki-Orbán-féle, a szociális jogokat aláásó szélsőjobbal szemben a szociáldemokraták egész Európában széles körű összefogást hoznak létre. Kiemelte, soha többet nem lehet a globalizáció miatti válságokra megszorításokkal reagálni Európában, hiszen, mint emlékezetes, az MSZP is nagyon megsínylette annak idején az ezirányú törekvéseit.

„Az, hogy most a covid miatt egy teljesen más politikát folytatott az Európai Unió – vissza nem térítendő támogatásokkal és egyéb más kedvezményekkel próbáltak a nemzetállamoknak segíteni –, nagyon nagy mértékben az európai szocialista vezetőknek, biztosoknak, pártelnököknek és miniszterelnököknek köszönhető. Úgyhogy, természetesen, nagyon szeretnénk, hogy a szociális Európa, a demokratikus Európa része legyünk, és minden szociális vívmányt megszorítás nélkül tudjunk csinálni 2022 után is, hogyha egy új kormány tud alakulni”

 – hangsúlyozta Kunhalmi Ágnes.

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.