Csúcstalálkozó Berlinben

Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes Berlinben, az európai szocialisták csúcstalálkozóján.

2021. június 25-én és 26-án Karácsony Gergely, a Magyar Szocialista Párt, a Párbeszéd Magyarországért és az LMP a miniszterelnök-jelöltje, Budapest főpolgármestere valamint Kunhalmi Ágnes, az MSZP társelnöke az Európai Szocialisták Pártja (PES) csúcstalálkozóján vettek részt Berlinben. A találkozó célja az volt, hogy a nemzetközi szociáldemokrata pártcsalád szolidaritását és támogatását fejezze ki német testvérpártunk az SPD, és annak kancellárjelöltje Olaf Scholz felé a szeptemberi németországi választások kapcsán.

A kétnapos út során Kunhalmi Ágnes plenáris felszólalásain túl egyeztetéseket folytatott többek között Pedro Sanchez spanyol és Robert Abela máltai miniszterelnökkel; Frans Timmermans-szal, ez Európai Bizottság alelnökével; Norbert Walter-Borjans-szal, az SPD társelnökével, Iratxe García Perezzel, az S&D EP-képviselőcsoportjának vezetőjével, Katarina Barley-val, az EP alelnökével, volt német igazságügyi miniszterrel, Alexis Tsipras volt görög miniszterelnökkel és még sok meghatározó európai szocialista pártvezetővel és politikussal.

Kunhalmi és a csúcstalálkozó résztvevői egyetértettek abban, hogy a 2022-es magyarországi választás, amelyen Orbán Viktor és politikája legyőzésének legnagyobb esélyese egyértelmű- en Karácsony Gergely, határainkon túlmutató jelentősége és egyúttal szimbolikus fontossága is van. Európa-szerte sokan figyelik a fejleményeket, és szorítanak a változásért, hiszen ezen a választáson sok minden múlhat, többek között az is, hogy Orbán Viktor Európa-romboló, provokáló politikáját bő egy évtized után felválthatja egy szolidaritáson alapuló, a társadalmi igazságosságot és szociális demokráciát szolgáló magyar kormány. Egyetértettek abban is a résztvevők, hogy a magyarországi választásoknak európai jelentősége van abból a szempontból is, hogy az európai baloldal megálljt tud-e parancsolni az autoriter, új jobboldali erők térnyerésének az Európai Unióban.

Kunhalmi elmondta, hogy ezt a harcot természetesen mi, itthon vívjuk meg és jól esik a nemzetközi szolidaritás, amely minden bizonnyal a támogatás személyes kifejezésében is meg fog mutatkozni a közeli jövőben.

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.