MSZP: adómentes minimálbért

Az MSZP benyújtotta törvényjavaslatát az adómentes minimálbérről.

Bár sokan állítják, nem érdemes ma Magyarországon baloldali politikát folytatni, mert nincs társadalmi szolidaritás, az MSZP szerint éppen ezért muszáj. „Kormányváltást! Korszakváltást!” című előválasztási programuknak is központi eleme a bérből és fizetésből élők helyzetbehozása, így például az adómentes minimálbér is, melyről kedden nyújtották be törvényjavaslatukat.

„Orbán Viktor 11 éves kormányzása alatt azt láthattuk, hogy letörnek azoknak a kenyeréből, akik éhesek és teletömik azoknak a hasát, akik jóllakottak”

– emlékeztetett a Fidesz-rezsim oligarchapárti intézkedéseire Komjáthi Imre, az MSZ elnökhelyettese a párt Facebook oldalán közvetített keddi online sajtótájékoztatóján. „Ezért mondjuk azt, hogy a minimálbért meg kell emelni és adómentessé kell tenni, illetve gondoskodni kell azokról, akik elvesztették a munkájukat” – ismertette. Elmondta, az MSZP követeli, hogy az álláskeresési járadék 9 hónapig járjon és annak minimum nettó összege 100.000 forint legyen.

Felhívta a figyelmet az erős szakszervezetek jelentőségére is, melyek segítségével meg lehet akadályozni a dolgozók kizsákmányolását.

Hangsúlyozta, a párt kormány- és korszakváltó előválasztási programjában központi szerepet kap a minimálbér adómentessé tétele. “Van politikai akarat arra, hogy ezt már most törvényjavaslatba foglaljuk, és ha Orbán 133 bátor embere megszavazza, már idén több pénzhez tudjuk juttatni a minimálbérből élőket. Ezért nyújtotta be a mai napon az MSZP törvényjavaslatát az adómentes minimálbér biztosítása és az alacsony fizetések adójának csökkentése érdekében. Meggyőződésünk, hogy a minimumból már nem szabad elvenni” – tette hozzá a szocialista politikus.

Komjáthi nehezményezte, hogy a kormány még a járvány idején is csak a haverokat tömte, melynek következtében megélhetési válság is kialakult hazánkban.

„Láthatjuk, hogy a 11 év fideszes kormányzás vesztese a munkavállalói réteg: 11 év befizetett adóiból épülnek-szépülnek az oligarchák szállodái, a munkavállalók adójából urizál a fideszes országbáró. Ez tűrhetetlen”!

Figyelmeztetett, a törvényjavaslat megszavazása azért is fontos lenne, mert jelenleg a magyar minimálbér uniós szinten a sereghajtók közé tartozik, a visegrádi országok között pedig a legalacsonabb, amit az Orbán-kormány még kimagaslóan magas, 30%-os különböző adókkal is sújt. Kiemelte, az MSZP szerint úgy kellene adómentessé tenni a minimálbért, hogy a 15% SZJA-val megegyező adójóváírást kapna. Ez magasabb fizetések esetén sávosan csökkenne a mediánbér összegéig, ami most bruttó 321.000 forintos fizetést jelent. Ezzel az ennél kevesebbet keresők, azaz 2,3 millió ember, a munkavállalók fele jobban járna, mint most – magyarázta.

„Köztük vannak a szociális ágazat dolgozó is (…), számukra például a javaslatunk érdemi segítséget jelentene, hiszen a nettó minimál 25.110 forinttal emelkedne, de még egy nettó 145.000 forintos fizetést is 17%-kal tudnánk emelni.”

Emlékeztetett, az ehhez szükséges pénz megvan, csak az akarat hiányzik a Fidesz részéről, hogy felzárkóztassák az alacsony magyar béreket. „Ez csak döntés kérdése. De ha bennük nincs meg az akarat, 2022 után mi fogjuk adómentessé tenni a minimálbért” – ígérte az MSZP elnökhelyettese.

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.