Ezekről döntött Erzsébetváros

Ma (szerdán) délelőtt ismét videokonferenciás egyeztető megbeszélést tartottunk a Polgármesterrel és a Képviselő-testület tagjaival. A legfontosabb döntésekről röviden:

Amikor a Belső-Erzsébetvárosi Munkacsoport tavaly elfogadta az éjfél utáni nyitvatartást lehetővé tevő kritériumrendszert, akkor a vendéglátóhelyek csak 1 évre kaptak engedélyt. A korlátozások miatt azonban a helyek mindössze csak néhány hétig működhettek az új keretek között. Ezeknél a helyeknél a Hatósági Iroda minden esetben ellenőrizte, hogy valóban teljesültek a feltételek, így a Munkacsoport javasolta, hogy a tavaly kiadott engedélyeket az önkormányzat automatikusan hosszabbítsa meg erre az évre. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy amikor a kormány engedi a nyitást, év végéig nem kell újra engedélyért folyamodniuk. Fontos azonban, hogy ha valaki korábban már megsértette a szabályrendszert, és újra szabályt szeg, akkor a meghosszabbított engedély időszaka alatt is a szankció következő lépcsőfokára lép.

Támogatjuk az erzsébetvárosi iskolák nyári táboroztatását! A balatonmáriafürdői nyári táborok megvalósítása érdekében támogatást nyújtunk a Molnár Antal Zeneiskola, az Alsóerdősori Bárdos Lajos Általános Iskola és Gimnázium, a Baross Gábor Általános Iskola és az Erzsébetvárosi Kéttannyelvű Általános Iskola tanulóinak, továbbá a Bischitz Johanna Integrált Humánszolgáltató Központ Család- és Gyermekjóléti Központjának, és az Erzsébetvárosi Brunszvik Teréz Óvodának is.

Tiszta utca, rendes ház! Április végén induló pályázatunk keretében a lakóközösségek védelmükbe vehetik a házuk előtti közterületeket és versenyezhetnek egymással: vajon kié lesz a legszebb utca Erzsébetvárosban? A versenyen az első 50 jelentkező vehet részt, végül pedig az első 25 legjobban teljesítő lakóközösséget pénzbeli adománnyal jutalmazzuk.

A fokozatos nyitás a vendéglátóipar számára várhatóan a teraszokkal fog kezdődni, mivel a vendégek itt tudják biztonságosan igénybe venni a szolgáltatásokat. Az elmúlt időszakban úgy döntöttünk, hogy a közterület-használati díjat év végéig a korábbi töredékére csökkentjük. Mostani rendeletmódosításunkkal pedig lehetőséget adunk arra, hogy a korábban részükre kiszabott közterület-használati díjat részletekben fizessék meg, ezzel nem meggátolva a jövőbeli működésüket, ugyanakkor nem csökkentve az önkormányzati bevételek mértékét.

A Magyar Vöröskereszt különböző típusú adományokat oszt és segélyakciókat szervez kerületünk szociálisan rászoruló lakóinak, valamint az iskolásoknak előadásokat, vetélkedőket is tart az egészséges életmód és elsősegélynyújtás ismereteinek elsajátítása érdekében. Ezekért a szolgáltatásokért cserébe önkormányzatunk idéntől már 2 millió forinttal támogatja a Vöröskereszt tevékenységét.

Aktualizáltuk a kerület helyi esélyegyenlőségi programját. A véleményezési eljárás során a nemrégiben megalakult Idősek Tanácsának tagjai is megosztották velünk konstruktív észrevételeiket, melyet ezúton is köszönök!

Elfogadtuk Erzsébetváros Klímastratégiáját! A dokumentum útmutatóul szolgál ahhoz, hogy 2030-ra Erzsébetváros jelentős eredményeket érjen el a kibocsátások csökkentésében és az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásban a helyben élők, dolgozók és látogatók összefogásával.

Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.