Kormányváltást! Korszakváltást!

Kormányváltást! Korszakváltást! – megjelent az MSZP előválasztási programja.

„Hosszú, de tartalmas” – ajánlotta a nézők figyelmébe az MSZP „Kormányváltást! Korszakváltást!” címmel frissen megjelent előválasztási programját Tóth Bertalan, a párt társelnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában pénteken.

A hatpárti programalkotás során ezt a programot ajánlják a szocialisták a demokrata ellenzéki szövetség másik öt pártja figyelmébe, s ennek legfontosabb üzeneteivel kampányolnak majd – mondta a társelnök. Az alacsony bérek felzárkóztatására és az igazságos nyugdíjemelésre vonatkozó szocialista javaslatot emelte ki a program markáns elemeire vonatkozó kérdésre. Az előbbire a szocialisták javaslata az: legyen adómentes a minimálbér, egy olyan adójóváírási rendszerrel, ami a mediánbérig mindenkinek jár.

„Ezzel a nettó jövedelme a minimálbéreseknek havonta több mint 25 ezer forinttal emelkedne. A garantált bérminimumot kapó munkavállalók esetében ez évi 200 ezer forint, tehát 18 ezer forinttal nőne a nettó jövedelem”

– szemléltette Tóth, hozzátéve: Magyarország a minimálbért tekintve a Visegrádi országok közül a legutolsó, de az Európai Unión belül is nagyon rosszul áll.

Igazságos nyugdíjemelési javaslatuk egyrészt azt jelenti, hogy nemcsak az inflációt, hanem a munkabérek emelkedését is figyelembe kell venni a nyugdíjemelésnél; másrészt az infláció fölötti részt időlegesen egyenlő mértékben osztanák el a nyugdíjasok között.

„Az inflációt kapja meg mindenki, de az afölötti rész pedig egyenlő összegben kerüljön elosztásra, egy átmeneti ideig. Ezzel lehet felzárkóztatni a kisnyugdíjakat.”

A programban az is szerepel: a költségvetés jelenlegi szerkezetét vizsgálva látható, hogy az államra fordított arány évről évre nő, a jóléti kiadások pedig csökkenek. „Ezen változtatni kell. Kevesebbet kell az államra költeni, (…) át kell csoportosítani” – jelentette ki.

A parlamenti képviselők fizetésének esetleges csökkentésére vonatkozó kérdésre a társelnök azt mondta: „nem fog nehezünkre esni lemondani a fizetésemelésről”, hiszen az MSZP képviselői a párt elnökségének döntése alapján kezdettől egy elkülönített számlára, az MSZP Szolidaritási Alapjába utalják az emelésüket, havonta több százezer forintot.

„Ebből szoktunk karitatív programokat megvalósítani, ebből tudtunk maszkokat – még az első hullám idején – vásárolni és eljuttatni; védőfelszereléseket, tisztítószereket, tartós élelmiszereket”.

Eddigi befizetéseik mintegy 65 millió forintot tesznek ki – mondta. Az előválasztási jelöltekről azt mondta: az MSZP arra törekszik, hogy szövetségesével, a Párbeszéddel közös jelölteket állítson.

„Ez azt jelenti, hogy nem lesz olyan választókerület, ahol egymással szemben indulunk: hol a Párbeszéd, hol az MSZP fog jelöltet állítani”.

Figyelembe veszik azonban a magyarországi választókerületek szociológiai felépítését.

„Még áprilisban fogjuk fixálni ennek a végleges kereteit, a személyeket és körzeteket is, hogy a fennmaradó választókerületekben nagy valószínűséggel más jelölteket fogunk támogatni.”

Mint mondta, az MSZP elfogadta azt az egyezséget, hogy mind a 106 körzetben előválasztás legyen, és mind a 106 körzetben lenne is jelöltje, „de az az alapelvünk, ami eddig volt, hogy akit {korábban} megválasztottak összefogás nélkül (…), ott mi elfogadjuk a választók döntését és a választók bizalmát, tehát ezekben a választókerületekben valószínűleg nem fogunk jelöltet állítani.”

A miniszterelnök-jelöltre vonatkozó kérdésre azt felelte: Karácsony Gergely támogatottsága az MSZP szavazói bázisán 94%-os, tehát elfogadottsága „teljes mértékűnek mondható”, sőt

„ebben a hatpárti együttműködésben az összes párt szavazója számára elfogadható jelölt, tehát nincsen ebben ellentét”.

Mint mondta, arra számít, hogy Karácsony „előbb-utóbb el fogja dönteni. (…) Elmondta, hogy időt kér; az előválasztás feltételrendszerei összeállnak, meg tudjuk hirdetni az előválasztást, meghozza a döntést, az MSZP őt fogja támogatni”

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.