Hargitai Miklós: Kórság

A 39 éves Gulyás Gergelynek, a 42 éves Szijjártó Péternek és az 57 éves Orbán Viktornak valószínűleg valami nagyon súlyos betegsége van – ellenkező esetben aligha lehetnének a már beoltottak között. A kormány ugyanis megmondta, hogy előbb a 60-on felüliek, utána a kormánytagok (de Orbán szerint akkor is csak a sorra kerülésük ütemében, senkit meg nem előzve). Márpedig a 60-on felüliek oltásával még nem végeztek, ezt mindenki tudja, akinek vannak ismerősei az adott korosztályban.

Az oltási listát a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő állítja össze, nyilvánvalóan nem politikai szempontok alapján – azon előrébb kerülni (ha csak nem makkegészséges olimpikon, focista vagy futballbíró az ember, mert egy keresztény országban mégis csak lennie kell valamiféle megkérdőjelezhetetlen értékrendnek) kizárólag egészségügyi szempontok, azaz komoly veszélyeztetettség alapján lehet. Ebből sejtjük, hogy Orbán, Szijjártó és Gulyás is nagyon beteg, ha egyszer előbbre sorolták őket, mint a 60-70-80 éves korosztály – nemritkán több krónikus betegséggel is küzdő –, egyelőre oltásra váró tagjait.

Ami biztos: nevezettek nem azért részesültek a soron kívüli vakcinázás privilégiumában, mert a munkájukhoz elengedhetetlenül szükséges. Szijjártó eleve átesett már a fertőzésen (olyannyira, hogy fél Ázsiát lezárták miatta – jellemző; azokban az elmaradott országokban kontaktkutatással meg karanténnal küzdenek a járvány ellen, nem ingyenes parkolással, mint itt, a fejlett Kelet-Európában), őt tehát semmilyen oltási protokoll nem irányítja a sor elejére, kivéve, ha tényleg nagyon beteg. Ráadásul folyamatosan fel-alá röpköd a világban, tehát még csak azt sem lehet mondani, hogy az utazásaihoz vakcinaigazolványra lenne szüksége; eddig is jól elvolt nélküle. Hasonló a helyzet Orbán Viktorral, akit nemrég anélkül engedtek be a világ jelenleg legszigorúbban őrzött országába, Izraelbe – ahova jelenleg a külügyi tájékoztató honlap szerint nem izraeli állampolgárok gyakorlatilag semmilyen jogcímen nem léphetnek be -, egy létfontosságú Netanjahu-kampánylátogatásra, hogy lett volna igazolványa. (Ha csak nem intézték el neki soron kívül azt is, mint az oltást.)

Maga az igazolvány amolyan oltásikedv-csinálóként lett beharangozva nálunk, az értékéből azonban sokat levon a teljes szakmaiatlanság. Nyilván különféle kijárási és utazási kedvez- mények társulnak majd hozzá – ha még lesz értelme.

Hiszen Orbán azt is megmondta március 5-én, hogy két hét múlva nyitunk, vagyis ha jól látta (mint tudjuk, járványügyben az előrelátás az ő igazi erőssége), nem lesz mihez képest kedvezményt adni. De ha esetleg mégis lesz, akkor sem biztos, hogy hasznos egy olyan igazolvány, amit már az első oltás után odaadnak – amikor még elkapni és terjeszteni is simán lehet a vírust –, olyanoknak is, akiket, mivelhogy uniós engedély nélküli vakcinával lettek beoltva, nem engednek be az európai országok.

Mindez persze apróság ahhoz képest, hogy most a nemzeti kormány három kulcsembere miatt is aggódhatunk: vajon mi bajuk lehet?

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.