Oktatási és kulturális célra

A hír röviden annyi, hogy bezár a Civilház, mivel az épületet oktatási és kulturális célra akarja bérbeadni az önkormányzat. A részletek kiderülnek az önkormányzat oldalára feltett pályázati felhívásból. (Tudom, tudom, a Wesselényi utca 17. sz. alatti épületet az előző vezetés átkeresztelte Eröművházra, de nekem már csak Civilház marad…)

A döntésről Ujvári-Kövér Mónika alpolgármester a következőket írta fb-oldalán:

A COVID-helyzet és a kormányzat által hozott döntések szükségessé tették, hogy átgondoljuk ingatlanjaink hasznosítását. Sajnálatos módon a pandémia idején több épületünk is kihasználatlanná vált, például az ERöMŰVHÁZ Wesselényi utcai épülete is, aminek a fenntartása éves szinten több tízmilliós költséget jelent. A hatékonyság érdekében az ERöMŰVHÁZ elköltözik az épületből, a W17 programjai – reményeim szerint nemsokára már személyesen is – a K11-ben és a Róth Miksa Emlékházban valósulnak majd meg, az épület oktatási és/vagy kulturális célú bérlésére pedig pályázatot írunk ki.

A pályázati kiírás, a versenyeztetési felhívás az önkormányzat honlapján tegnap óta már olvasható (15 napig), az elbírálási szempontokkal együtt. A pályázat kiírásáról – online képviselő-testületi egyeztetést követően – a polgármester döntött, mivel a jelenlegi jogi helyzetben minden döntés a polgármesteré. (A bérleti szerződés megkötéséhez azonban külön döntés szükséges.)

Azoknak, akik esetleg nem ismerik a szóban forgó épületet:

Waltersdorfer János fűszerkereskedő Wesselényi utcai házát 1902-ben vette meg a Székesfővárosi Cipész Ipartestület, hogy annak lebontása után a telekre Kopeczek György terve alapján 1905-re felépítsék a részben 4, részben 3 emeletes szecessziós jegyeket is felmutató székházukat. Az impozáns megjelenésű, mozaikdíszekkel, vasmunkákkal képzett homlokzatú ház ezt követően lett az Ipartestület székháza.

128 négyzetméteres dísztermének ablakai és a belső ajtók üvegbetétei Róth Miksa műhelyéből kerültek ki; a lakatos munkákat Migray József készítette el. A mozaikdí- szekkel, kovácsoltvas zászlótartóval, kandeláberekkel és korlátokkal díszített épület Erzsébetváros legszebb középületeinek egyike. 2004 őszétől Civilházként, majd 2005. július 1-jétől Közösségi és Művelődési Házként, 2010. után pedig ERÖMŰVHÁZ – Erzsébetvárosi Közösségi Házként működött.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.