Ujhelyi: oltási tervecske…

… minek nevezzelek?

Az MSZP európai parlamenti képviselője szerint az elmúlt évtizedek egyik legsúlyosabb krízisének közepén vagyunk, a magyar kormány pedig semmit sem adott lejjebb a pökhendiségén és most is csak azt keresi, kit lehet felelőssé tenni a saját hibáiért.

Az alábbiakban közöljük Ujhelyi István nyílt levelét: 

Még tavaly novemberben kértem a kormányt, hogy ismertesse az oltási stratégiáját, a tömeges beadáshoz ugyanis rendkívüli logisztikai és humán kapacitás szükséges. A kabinet eleinte sunyított, majd vészhelyzetre hivatkozva, 45 napos válaszadási határidőt adott magának. Ez egyébként a napokban jár le. Oltási tervet továbbra sem ismerünk, csak egy oltási sorrendet, amely persze fontos része egy ilyen folyamatnak, de egy több millió ember beoltását keretező, átfogó stratégiának semmiképp sem mondható. A kormány és az általa fizetett megmagyarázó képernyő-bábuk persze válaszok helyett most is csak vádaskodnak, mondván: az ellenzék hátráltatja a védekezést, meg „halálkampányt” folytat. Szeretném jelezni, hogy ez nem pusztán végtelenül undorító szöveg, de már büntetőjogi kategória is. Lesz következménye.

Ami az oltási tervet illeti, számos valódi és pozitív példát látunk, elég csak körbenézni Európában. A spanyol és a francia kormány például egy-egy, több mint száz oldalas, szakdolgozatnak is beillő anyagot tett közzé, benne minden fontos információval a várható vakcinákról, a vírus természetéről, az adott társadalom egészségi állapotáról régiós lebontásban, a tervezett menetrenddel együtt. Az olaszoké ennél jóval rövidebb, de például konkrét számokkal ismerteti az érintett csoportok összetételét is, a németeké szintén kevesebb mint húsz oldal, de részletesen leírja a várható oltóanyagok érkezési sorrendjét és határnapjait, azt is őszintén bevállalva, hogy van olyan vakcina, amelynek leszállítási idejét jelenleg nem tudják megmondani. A brit kormány szintén konkrét és részletes tervet hozott nyilvánosságra, amelyben tételesen szerepelnek, hogy milyen és hány helyszín (például: közösségi központok, egészségügyi állomások, óvodák) alakul át oltópontokká. A magyar kormány ezzel szemben elejtett félmondatokban előbb szavazóköröket jelölt meg oltási helyszíneknek, majd most a háziorvosi rendelőket méri fel ugyanerre a feladatra; holott állítólag már készen van a terv. Kapkodás, sunyítás, másra mutogatás – ez megy.

És még egy egészen elképesztő dologra hívom fel a figyelmüket. Miközben a plakátolásban világbajnok magyar kormány egyelőre érdemi, tájékoztató oltókampányt nem indított, addig például a skót kormány helyben olyan füzeteket adott ki, amelyek minden fontos informá- ciót és kérdést megválaszolnak a korlátozásokkal, az oltóanyagokkal és az oltóhelyekkel kapcsolatban – most kapaszkodjanak – magyar nyelven is, az ott élő magyaroknak. Vagyis, tulajdonképpen a skót kormány részben elvégzi azt a feladatot, amit Orbán Viktor kabinetjének kellene. A legszomorúbb mindenben azonban az, hogy ebben a válságban egy valóban „nemzeti” kormány az embereket helyezné első helyre, nem pedig saját magát és nem azt méricskélné, hogy a döntései mennyit használnak közben a politikai érdekeinek megőrzéséhez. Orbánék az elmúlt években eredményesen folytatták puszta propagandára épülő kormányzásukat, most azonban szembejött velük a valóság. Egy olyan ellenfél, amelyet nem maguk kreáltak. Még nem késő áthangolni a fékevesztett pökhendiséget és felelős kormányzást folytatni. Magyarország érdekében.

A magyar kormányfő vízválasztó, az illiberális államot meghirdető, 2014-es tusványosi beszéde után megfogadtam, hogy európai képviselőként nyílt levélben fogom minden héten figyelmeztetni a közvéleményt a rezsim bűneire. Kétszáznyolcvanegyedik alkalommal kongatom a harangokat, mert úgy látszik, még mindig szükség van rá. És mert radikális európai demokrataként ez a dolgom.

dr. Ujhelyi István, Európai Parlamenti képviselő

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.