MSZP: Válaszokat követelünk!

Hosszú hetek óta követeli az MSZP a részletes oltási stratégiát, a most közzétett „kivonat” azonban egyelőre nem érdemi oltási stratégia, hanem egy „oltási tervecske”.

Ha egy kórházigazgató ilyen minőségű tervvel rendelkezne a gyógyítás szervezéséhez, nem tudna tisztességgel felelősséget vállalni a betegei életéért. Sokatmondó, hogy az elmúlt hetekben ezzel kapcsolatban beadott közérdekű adatigénylésemre az egészségügyért felelős Emberi Erőforrás Minisztériuma azt mondta: nem illetékes az ügyben; a külügyi és belügyi tárca pedig további időt kért a válaszadásra, mondván most veszélyeztetné a közfeladataik ellátást. Nem világos, hogy a kormányzat azért nem tájékoztatja a nyilvánosságot megfelelően ebben a kérdésben, mert felkészületlen és alkalmatlan, vagy azért, mert egyszerűen embertelen. Egyik változat riasztóbb, mint a másik.

A Fidesz össze-vissza beszél az oltási felkészültséggel kapcsolatban: a miniszterelnök egyszer azt mondja, hogy megvannak annak a feltételei, hogy „egy általános, országos átoltást egy-két nap alatt levezényeljenek”, ehhez képest a hazánkba érkezett 80 ezer vakcinából nagyjából egy hét alatt eddig valamivel több mint ötezer egészségügyi dolgozót tudtak beoltani a huszonegy, hamarosan huszonöt kórházi oltóponton.

Teljesen jogos kérdés, hogy megvannak-e a humán- és technikai erőforrás feltételei a tömeges oltásnak; a kormányzat eddigi teljesítménye alapján ugyanis ez meglehetősen kérdéses. Ideje, hogy a kormányzat félretegye pökhendiségét és korrekten, hitelesen tájékoztassa a magyar embereket többek között a következő kérdésekben:

  • Pontosan hány embert és mennyi idő alatt képes a magyar ellátórendszer beoltani?
  • Milyen fizikai és technikai, illetve humánerőforrás határa van a jelenlegi oltási kapacitásnak?
  • Pontosan milyen eszközökkel és ágazati lehetőségek bevonásával tervezi a kormány növelni ezt a kapacitást a minél szélesebb körben és minél gyorsabban végrehajtható átoltás érdekében? (A kormányfő azt állította mai interjújában, hogy a szavazókörökben lesznek alternatív oltási pontok felállítva: ez jelenti az érintett iskolák, óvodák újbóli, átmeneti bezárását is?)
  • A kormány tájékoztatása szerint több százezer ember regisztrált már a propaganda-minisztérium által működtetett oldalon és jelentkezett ezzel az önkéntes és ingyenes oltásra. Kik és milyen szempontok alapján döntenek arról, hogy kik tartoznak bele a 60 év felettiek „kockázati csoportjába”? Kik és milyen szempontok, illetve adatok, esetleg igazolások alapján döntenek arról, hogy milyen alap és társbetegségek jelentenek fokozott kockázatot a 18-59 év közöttieknél, amely előrébb sorolást jelent a vakcina beadatása során?
  • Miként és hova sorolják azokat az utazni kénytelen – de nem veszélyeztetett csoportba tartozó – munkavállalókat (ingázó munkások, kamionsofőrök, stb.), akiket várhatóan hamarosan csak érvényes oltást igazoló dokumentummal fognak beengedni a környező országokba?
  •  Milyen módon és milyen összegből kíván tájékoztató kampányt folytatni a kormány a koronavírus elleni vakcina beadása mellett? Kíván-e egyáltalán ebben meggyőző kampányt folytatni? Jogunk van tudni, hogy a kormány kiemelt tagjai miért nem járnak elő jó példával az ügyben?!

Ez már nem játék tisztelt kormánypárti döntéshozók! Itt nem plakátokra felrajzolt kamu ellenséggel szemben kell harcot folytatni! Közel tízezer magyar embert veszítettünk el az elmúlt időszakban a járványnak köszönhetően. Minden élet számít! Önöké a lehetőség és a felelősség! Éljenek és ne visszaéljenek vele! Korrekt, hiteles és érdemi tájékoztatást várunk!

MSZP

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.