Az MSZP is nehezményezi

100 milliárd forintnyi közpénzből magánvagyon lett.

Elfogadhatatlannak tartják az ellenzéki pártok, hogy csaknem 100 milliárd forintot kapott a kormánytól a Mathias Corvinus Collegium. Az összeget a gazdaságvédelmi alapból csoportosították át, az alapítvány egy Kárpát-medencei oktatási intézményrendszer kiépítésére fordítaná a pénzt. Az MSZP és a DK is azt nehezményezi, hogy 100 milliárd forintnyi közpénzből magánvagyon lett, miközben a valódi válságkezelésre nem biztosít elég forrást a kormány.

„Mi nagyon dolgozunk azon, hogy ez a program legalább olyan jó legyen, mint egy évvel ezelőtt…” – a novemberi női vezetőképzőt nyitotta meg ezekkel a szavakkal Orbán Balázs. Forráshiányon nem fog múlni az államtitkár alá tartozó Mathias Corvinus Collegium programjainak jövője. A karácsonyi Magyar Közlöny szerint ugyanis közel száz milliárdot kaptak a gazdaságvédelmi alapból.

A 25 éve működő szakkollégium jó évet zárt idén: nemrég derült ki, hogy megkapja az államtól a révfülöpi kilátót, és kapott egy 300 milliárd forint értékű részvénycsomagot is. A kilencedik alaptörvény módosítás után a Mathias Corvinus Collegium már nemcsak kezelője, hanem tulajdonosa is ennek a vagyonnak.

Kerestük a szakkollégium vezetőit, szerettük volna megtudni, mire fordítják majd a most megítélt összeget, de adásunkig nem reagáltak. Lánczi Péter, általános főigazgató-helyettes ugyanakkor az RTL Klubnak azt mondta: a jelenlegi működési modellt felváltja egy 35 helyszínes Kárpát-medencei hálózat, a pénzt ennek kiépítésére költik.

Az ellenzéki pártok szerint elfogadhatatlan, hogy az év végi döntéssel 100 milliárd forintnyi közpénz kerül ki az állam ellenőrzése alól, miközben számos terület a válság miatt komoly forráshiánnyal küzd.

„Orbánéknak ahelyett, hogy újabb Fideszes haverokat tömnek ki közpénz milliárdokkal, most minden egyes fillért az elmaradt válságkezelés miatt megszűnő munkahelyek pótlására és a kormányzat által cserbenhagyott emberek támogatására kellene fordítaniuk.” – mondta Barkóczi Balázs, a DK szóvivője.

„Egészen felháborító és minősíthetetlen, hogy karácsony előtt is nem a gazdaság megsegítésére, vagy az önkormányzatok vagy az egészségügy megsegítésére adnak pénzt, hanem jól látjuk, hogy arra használja a kialakult válsághelyzetet, járványhelyzetet, hogy minél több pénzt tudjanak ellopni.” – nyilatkozta Bangóné Borbély Ildikó, MSZP-s országgyűlési képviselő.

Az ügyben kerestük a Miniszterelnökséget is. A tárca azt közölte, hogy az Országgyűlés bízta meg a magyar fiatalok támogatását segítő programmal a szakkollégiumot, amely hamarosan 10 ezer diáknak nyújt ingyenes képzést, ehhez adták a támogatást.

(Forrás: ATV)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.