Nem a posztját kell törölni

Törölte posztját és a Facebook-oldalát Demeter Szilárd. Mintha ezzel meg lenne oldva a dolog, mintha innen kezdve nem létezne gusztustalan bejegyzése, amelyet itt és most már nem ismételnénk meg. Éppen elég, hogy oly sokan olvasták, olvashatták; a mélységes felháborodás végigdübörgött a közösségi médián, ott volt a kormányhoz tartozó internetes oldalon, az Origon, és itt marad bennünk, a tudatunkban.

Különben is: Demeter Szilárdnak nincs már semmi dolga azzal az írással, ő nem Facebookról, hanem a tisztességes emberek oldaláról törölte magát. Feladata a kormánynak lenne, jelesül Orbán Viktornak: azonnal intézkednie kellett volna az eltávolításáról, semmi keresni valója nincs egy ilyen alaknak a Petőfi Irodalmi Múzeum élén.

Igaz ugyan, hogy a magyar miniszterelnök is zsidózott egy kicsit a minap, mondván: őt aztán igazán nem érdekli, hogy Soros György zsidó-e, amivel persze megint a híveinek és az antiszemitáknak tett szívességet. Egy ilyen mondatot ugyanis ő pontosan tudja, hogyan is kell értelmezni.  De fogadjuk el, hogy Orbán az általa már szemétdombra hajított politikai PC jegyében fogalmazott így, és tényleg nem foglalkozik a magyar-amerikai származásával. Akkor viszont már haladéktalanul lépnie kellett volna; ha tényleg nála nulla tolerancia van az antiszemitizmussal szemben, akkor egy ilyen fordított megoldás, amelyet Demeter alkalmazott, sem csaphatja őt be; tudnia kell, hogy a PIM vezetőjének (újra kérdezzük: meddig?) mondata a legdurvább antiszemitizmus.

És azért lenne, illetve van még dolga az ellenzéknek is. Minden párt, szorgalmasan, közzétette a maga közleményét, tiltakozását, követelését, de vajon ez az ügy nem abba kategóriába tartozik-e, amely ellen közösen kell fellépni? Itt különösen fontos lenne, a DK-tól a Jobbikig tartó együttműködés megvalósulna; ugye nem kell hangsúlyozni, mennyire fontos lenne a Jobbik kiállása is?

Fogadjuk el, hogy hét vége van, ilyenkor nehezebb az egyeztetés, de jön a hétfő, a parlament napja. Ott aztán végképp elvárható, hogy legyen egységes megmozdulás; nyilván az lenne az igazi, ha a kormánypártokkal közösen történne a demonstráció. Erre azonban kicsi az esély, és, ha a miniszterelnök nem meneszti még vasárnap Demetert, ha hétfőn még mindig ő a PIM főigazgatója, akkor az ellenzék egy percig sem maradhat a parlamentben. Pontosabban addig maradhat, amíg – a jegyzőkönyv kedvéért – nem rögzítik közösen: a magyar kormány, a Fidesz-KDNP elhatárolódás hiányában Európa pöcegödrének nyilvánította magát.

Németh Péter

(Forrás: HírKlikk)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.