Kósa András: Trükkök százai

Egyelőre csak két módosító indítványt nyújtott be a Fidesz a kormánynak a választási törvényt jelentősen módosító tervezetéhez, és első látásra egyik sem tűnik különösebben veszélyesnek. Persze a kormánypártnak még így is van legalább egy hete, hogy valami (Orbán Viktort idézve) csalafintaságot csináljon, hiszen a Törvényalkotási Bizottság előtt még kedve szerint farigcsálhat a szövegen a többség. Beszédes, hogy az ellenzéki képviselők többszöri felszólítására sem tettek ezzel ellentétes ígéretet a parlamenti vitában.

Az pedig nem paranoia, hogy Orbán Viktor kedve szerint él a hatalmával. Miért kellene jóhiszeműnek lennie bármelyik ellenzéki politikusnak, amikor egyetlen éjszaka alatt, egyszerre több tucat törvénymódosító javaslatot (köztük alkotmánymódosítást) tolnak be az Országgyűlésbe? Miért legyen jóhiszemű bárki, amikor azt látja, hogy ismét trükkök százaihoz nyúl a kormány? Amikor mindenféle egyeztetés nélkül módosítanak (kilencedszer) alkotmányt, úgy, hogy még a saját maguk által elfogadott szabályokat sem tartják tisztelet- ben? Hiszen a 2010-es kormányváltás után elfogadott jogalkotási és társadalmi egyeztetésről szóló törvény világosan kimondja: egy jogszabály elfogadása előtt „biztosítani kell, hogy a véleményezési folyamatban a véleményeknek – különös tekintettel a hátrányos helyzetű, társadalmi-gazdasági szempontból marginalizált csoportok véleményére – a lehető legszélesebb köre jelenjen meg”.

Ki hallott például egyeztetésről az örökbefogadás szabályait újraíró törvényjavaslat kapcsán? Egyeztettek a honvédelmi dolgozókkal akkor, amikor évi 300-400 óra túlmunkát akasztanak a nyakukba? Miközben a rendőrség, a TEK, a tűzoltóság vagy a katasztrófavédelem országos parancsnokainak fizetését majdnem a duplájára emelik, mellesleg ezt is trükkösen. Mivel a rendészeti bértábla alapja már évek óta változatlan, így erre alapozva már a matek sem jött volna ki: ezért egyszerűen beleírták az emelést a törvény egyik mellékletébe.

És a legnagyobb baj az, hogy közel sem látjuk a végét ennek a „kreativitásnak”.

(Forrás: Népszava)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.