Megbukott a nem svéd modell

Tavasszal a magyar sajtó általam olvasott része mondhatni monolit egységben helyeselte a járványra hivatkozva hozott korlátozó intézkedéseket. Hasonló egységben ekézték a svédeket, akik katonák helyett epidemiológusokra bízták a védekezést (a svéd módszer lényege a különösen veszélyeztetett csoportok védelme). Nemcsak nálunk írtak efféléket, de júliusban pl. a New York Times is.

Mostanra a svédországi megbetegedések, halottak stb. száma stabilan csökken, a miénk meg nő. Kormányfőnk aktuálisan a gazdaság visszaesésétől (és a homoszexuálisok előretörésétől) fél jobban, tehát érdemi intézkedések helyett maradnak látványpékség jellegű gesztusok:

  • megvártuk, amíg az összes miniszter hazatér külföldi nyaralásából, majd korlátoztuk a beutazásokat;
  • több fokkal alámérő hőmérők használatára köteleztünk egy rakás közintézményt (amikor a pestújhelyi kultúrban legutóbb meg kellett mérniük, 34 fokot regisztráltak);
  • közbeszerzést írtunk ki további 465 lélegeztetőgép vásárlására
    stb.

Van itt egy elemzés, olvassátok!

Elöljáróban annyit hozzá kell tenni, hogy “a koronavírus-fertőzésben elhunyt halottak száma” az össze nem hasonlítható adatok közé tartozik, mivel országonként más és más a több betegség együttes hatására elhunytak minősítése.

Fügedi Ubul

(Forrás: A mi Erzsébetvárosunk blog)

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.