Tanévkezdés 2020.

Az új Nemzeti alaptanterv bevezetésének (Nat) elhalasztását szorgalmazta Hiller István, az MSZP országgyűlési képviselője hétfőn.

A szocialista oktatáspolitikus a szeptember 1-jei tanévkezdés alkalmából tartott online sajtótájékoztatóján kifejtette: sokan – oktatási szakértők, tudósok, pedagógusok és az ellenzék is – tiltakoztak már jóval a járvány megjelenése előtt az új Nemzeti alaptanterv tartalmi és szerkezeti következményei miatt. A tanároknak még normál menetben is lehe- tetlen lett volna valóban rendesen felkészülniük, de a rendkívüli járványhelyzet miatt, ez most teljesen irreális. Ennél alkalmatlanabb időpont egy új Nat bevezetésére nincs.

Hiller István rámutatott: a világjárvány mindenütt megpróbáltatás elé állítja az oktatási intézményeket, megítélésük szerint, a legfontosabbnak az élet védelmének kell lennie.

A járványügyi szakemberek véleményét kell meghatározónak tekinteni, és az oktatás- irányításnak minden lehetőséget modelleznie kell – hangoztatta. Hangsúlyozta: mindenki azt szeretné, ha nem kerülne sor online oktatásra, ugyanakkor, ha szükséges, az oktatásirányí- tásnak felkészültnek kell lennie. Hiller István szerint, most nem lehet arra hivatkozni, hogy nem lehetett felkészülni.  

A politikus az unió által a gazdaság talpra állítására biztosított forrásból tanulói és pedagógusi laptopprogramot sürgetett, különös tekintettel a leginkább rászorulókra.

Szólt arról is, hogy a kormány által elismerthez képest, jóval többen, nem tíz, hanem kutatások szerint a diákok 25 százaléka nem jutott hozzá az online oktatáshoz. Az ő lemaradásuk pótlása elemi érdek. Itt az alapok elsajátításáról van szó, és erre csak normál oktatási körülmények között lehet sort keríteni – mondta.

Hiller István kitért arra is, hogy maximálisan egyetértenek azzal a szakszervezeti követeléssel, amely a pályakezdő pedagógusok bérét az A1 kategóriában a mindenkori minimálbérhez kötné, és ennek alapján határoznák meg a bértáblát. Ez nem lenne más, mint a korábbi kormányzati ígéretek teljesítése – jegyezte meg, és felidézte, hogy ezt a számítási módot két évvel a bevezetése után megszüntették. Ezzel kárt okoztak a pedagógusoknak, becsapták őket – mondta a korábbi oktatási miniszter.

Kitért arra a kormányzati intézkedésre is, hogy 400, hátrányos helyzetű településen dolgozó pedagógus egyszeri 500 ezer forintos juttatást kap. Azt mondta, azt helyesli, hogy azok a pedagógusok, akik az átlagosnál nehezebb helyzetben lévő diákokat tanítanak, plusz juttatást kapjanak. Ugyanakkor az ezt célzó kormányzati döntés nem jó, azt sugallja, csak a hátrányos helyzetű térségekben dolgozó pedagógusok tanítanak ilyen fiatalokat. Az érintett diákok 25-30 százaléka az ország más területein él, jár iskolába, az őket tanító pedagógusok pedig egy fillért sem kapnak, ami így igazságtalan – fejtette ki.

Beszámolt arról a célkitűzésről is, hogy egységes oktatáspolitikai alternatívát dolgozzanak ki az ellenzéki pártok a kormányzati gyakorlattal szemben. Az MSZP ennek érdekében megteszi a konkrét javaslatait – jelezte Hiller István.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.